Где нема наде у будућност, деца се не рађају

Људи су овде изгубили наду. Када изгубите наду и веру у будућност, ту нема деце, јер нико не жели да унесрећује потомство.

Danas.rs / 22. март 2018

 Нема те финансијске помоћи која ће подстаћи рађање, ако се услови за живот не буду бар мало побољшали – каже за Данас психолог Жарко Требјешанин, коментаришући нове мере популационе политике које је најавио председник Србије Александар Вучић. Требјешанин сматра да је добро што је уочено да је проблем наталитета озбиљан, јер упозорава да у Србији нешто дубоко није у реду.

 

– Поздрављам што се председник бави тиме, требало би и Влада, али чини ми се де не схватају довољно тај сигнал. Финансијским мерама се тај проблем не решава. Људи не желе да имају децу, или имају једно, што је озбиљан знак да су људи изгубили наду, да не верују у будућност своје земље, као у добро место за њихову децу. Сасвим је природно и нормално да људи желе да имају децу, ако су услови иоле пристојни. Али ако ви треба да имате дете, а не знате шта ће сутра са њим бити, да ли ћете моћи да га прехраните, школујете, да ли ће имати било какав посао или ће морати да иду из земље, онда не постоји жеља за рађањем на тако лошем месту – упозорава Требјешанин. Он додаје да је много битније да се у Србији измени друштвена и економска клима, да људи осете да је ово место где може да се пристојно живи, те би онда и наталитет природно растао, без некаквих посебних мера.

 

На питање да ли је нешто погрешно у популационим мерама које је најавио председник Вучић, уредница портала Бебац Јасмина Михњак јасно је поручила „све је погрешно“.

 

– Прво, погрешан је моменат, јер је прича о наталитету доведена у контекст са Косовом. Тема наталитета заслужује посебну причу, много озбиљније обраћање и много озбиљније сагледавање целокупне слике. Новчани износ родитељског додатка није једина мера нити треба да буде једина мера за подстицање наталитета – истиче Михњак за Данас. Она додаје да је на порталу Бебац, али и на другим друштвеним мрежама, уочљиво да родитељи чак и не верују у наведене износе „јер су се они у досадашњим најавама 1.000 пута мењали“. Према њеним речима, не зна се ни када би те мере ступиле на снагу, као што се не зна да ли ће бити повраћаја ПДВ-а или неће. У вези са популационом политиком, најважније је, истиче, да власт схвати да се родитељи суочавају са много проблема.

 

– Држава не треба да плаћа жене да рађају, већ треба тој деци да омогући достојанствен живот. То значи да свако дете треба да има место у вртићу, да свака жена треба да има посао, да свака трудница буде запослена, да кад се врати са породиљског не добије отказ, да мора на време да добије своју плату на трудничком или породиљском… У Србији све то није тако. Трудницама и по три месеца касне плате и тиме се у држави нико не бави – наглашава Михњак. Према њеним речима, у актуелним друштвеним околностима, у најмању руку је срамотно да се прича о неким новчаним накнадама које подстичу жене да роде дете.

 

„То је још једна ствар која је разљутила родитеље и изазвала огорчење“, напомиње наша саговорница.

 

Удружење Родитељ поздравља представљене мере, али исто тако сматра и да новчана издвајања из буџета нису пресудна у популационој политици.

 

– Родитељи и будући родитељи пре свега желе да осете економску стабилност, а то подразумева још много корака које треба направити. Повећање запослености као и равноправан положај жена у радном односу само су један од њих. И даље имамо проблем отпуштања жена након породиљског, незапошљавања жена које нису рађале или имају малу децу због страха послодаваца од честог одсуства са посла. Усклађивање рада и родитељства још није развијено у пракси на прави начин и остало је још много да се ради на томе. Недопустиво је да се жене запошљавају по неповољнијим условима у односу на мушкарце, само да би послодавац избегао своје обавезе према њој, као трудници и породиљи – каже за Данас чланица Управног одбора Удружења Родитељ Драгана Соћанин. Она додаје да треба обезбедити места у вртићима за сву децу, довољан број педијатара у домовима здравља, различите услуге у заједници које би олакшале живот породицама са децом, нарочито онима са више деце, на свакодневном нивоу, и још много тога.

 

– На крају, обећања на десетогодишње обавезе према породицама са троје и четворо деце, у овом тренутку изгледају помало нестварно, јер смо сви свесни да се одлуке о укидању истих након неколико година, могу донети подједнако лако као и одлуке о увођењу – закључује Соћанин.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.