Гацко: Термоелектрана у ремонту, рудник пред колапсом

Очекује се да ће ремонт ТЕ Гацко бити завршен најкасније до 25 јуна. Одговорни кажу да све тече по плану и да су задовољни оствареним. Ипак, у сенци капиталних радова је рудник у коме је производња готово замрла.

Milanka Kovačević / 15. јун 2019

За првих пет месеци у гатачком руднику је произведено нешто више од 1,75 милиона кубика откривке. Иако се последњих година планови ревидирају како би се прикрило стварно стање, јасно је да је то за готово милион мање од оног што би се, са ресурсима којима тренутно располажу, могло очекивати. Производња је испод сваког нивоа, а механизација готово пред колапсом. Радници и инжењери са којима смо разговарали су потпуно обесхрабрени и тврде да овакву ситуацију ни највећи песимисти нису могли да предвиде.

Све је легло

Кажу да је сада очигледно да плаћамо цех нестручном вођењу и партијском запошљавању подобних, а не потребних. Оно што посебно брине је неисправност која се граничи са саботажом. Према инфрмацијама које имамо, од укупног броја машина, скоро 2/3  је у квару. Немар, недовољно мајстора за одржавање и поправку, недостатак резервних делова, неки су од разлога за готово хроничну неисправност механизације. РиТЕ је на тако ниским гранама да овлаштени сервисери и добављачи резервних делова избегавају да се јављају на тендере. Уосталом, не само да предузеће нема пара да финансира сопствени ремонт, него га, без гаранција Владе, ни једна банка није хтела кредитирати, о чему смо већ писали.

Лоша атмосфера која влада у предузећу и негативна селекција су изнедрили и лоше међуљудске односе. Не мали број радника (барата се цифром између 200 и 400) је, склањајући се од мобинга руководећих структура, на боловању.

Потврђује то и чињеница да нико од радника и инжењера са којима смо разговарали није желео да јавно прича о ситуацји зазирући од проблема на послу које би такав иступ сигурно донео.

Нетранспарентност доношења одлука, као основно обележје рада Управе предузећа последњих година и бежање од непријатних притања, вероватно су разлог за игнорисање упита које "Директ" упорно шаље на званичан мејл предузећа и дректору Миодрагу Шешлији.

Ремонт тече, смене се очекују

Са друге стране,Бранислав Рупар, директор Дирекције за производњу у ЕРС је, у изјави за херцегвачке медије, рекао да ремонтни радови на блоку термоелектране улазе у завршну фазу. Истакао је да је задовољан постигнутим квалитетом и динамиком и да верује да ће ТЕ Гацко допринети стабилности система. Поменуо је да ће ремонт коштати 20 милиона, што је за 1,5 милиона више од првобитно најављених 18,5. Наши саговорници разлику објашњавају чиненицом да кредит обухвата инвестициони, а пар милиона се односи на трошковни део.

Но, за грађане Гацка је од велике важности и еколошки део који, на жалост, не оставља простор за наду. Прашина и пепео ће бити свеприсутни и у наредном периоду. Град нема никакву заштиту од прашине и буке из рудника који, опет, нема систем прскалица да смањи прашину у летњим месецима.

Уколико се обезбеди довољно угља биће то махом онај из “повлатне зоне” са већим процентом нечистоћа. Иако је капацитет система за одлагање пепела проширен, ипак, тврде наши саговорници, неће моћи да се носи са количином која остаје сагоревањем неквалитетног угља. Димњак ТЕ из којег куља пепео, слика је која може да се очекује и у наредном периоду.

За разлику од пепела и прашине који су за Гацко константе, директори нису. Иако званичну потврду нисмо могли да добијемо, незванично смо сазнали да се већ до краја ремонта могу очекивати промене на челу РиТЕ Гацко. Именима се лицитира, јер она зависе од партијских инетереса и утицаја, а не од стручности. Сазнајемо и да су медији блиски властима добили инструкције да о резултатима рада РиТЕ и њенох менаджмента пишу "слободније" што указује да најаве смена нису празне приче.

 

Преузет текст са портала Директ


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.