Фејсбук није "антитрамповски"

Оснивач Фејсбука Марк Закерберг одбацио је као неосноване коментаре америчког председника Доналда Трампа да је овај сајт увек био против њега.

Danas.rs / 29. септембар 2017

Трамп је на Твитеру ову друштвену мрежу оптужио за "заверу", означивши је као "анти-Трамповску". Како преноси Би-Би-Си, он је исте тврдње поново усмерио против Нјујорк тајмса и Вашингтон поста.

Фејсбук ће ускоро предати 3.000 политичких реклама конгресним истражитељима који воде истрагу о наводној умешаности Русије у изборе у Америци. Верује се да су ове рекламе вероватно платили Руси током и након предизборне кампање у САД прошле године. Затражено је да Фејсбук, Твитер и Гугл сведоче пред америчким Сенатом 1. новембра због навода о руској умешаности. Фејсбук и Гугл су потврдили да су примили позиве да се појаве на саслушању, али ниједан од гиганата друштвених мрежа још није потврдио присуство.

Одговарајући на Трампову критику, Закерберг је у посту на Фејсбуку написао да је он тежио да направи "платформу за све идеје". Он је рекао да, осим "проблематичних реклама, утицај Фејсбука иде од тога да "пружи људима шансу да кажу шта хоће, до тога да омогући кандидатима да директно комуницирају и да помогне милионима људи да гласају". Он је приметио да су обе стране политичког спектра узнемирене увек када се појави неки садржај који им се не свиђа и рекао да су га либерали у Сједињеним Државама оптужили да је омогућио да Трамп победи. Он је навео и да су кампање свих кандидата "потрошиле стотине милиона долара на онлајн оглашавање", што је назвао "хиљаду пута већим проблемом него што је било која проблематична реклама коју смо нашли". Закерберг је рекао и да жали што је на дан када је Трамп изабран изјавио да је "лудо" рећи да су информације на Фејсбуку промениле исход гласања. Он је обећао да ће Фејсбук "наставити да гради заједницу за све људе" и да ће се "бранити против изјава које покушавају да шире дезинформације и поткопају изборе". Закербергов одговор је добио 65.000 лајкова само два сата по објављивању.

Кремљ константно пориче да је постојала била каква умешаност Русије у америчке изборе, а Трамп такође тврди да нису тачни наводи да је његово особље имало неприличне везе са Русијом. Међутим, америчке обавештајне агенције су дошле до закључка да је Москва покушала да утиче не то да се избори преокрену у Трампову корист. Конгресни комитети и Федерални истражни биро (ФБИ) и даље воде истрагу о томе.

 

Данас.рс

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.