Фацебоок престаје бити бесплатан?

Годинама је шеф Фацебоока Марк Зуцкерберг понављао како ће кориштење те друштвене мреже увијек бити бесплатно за њене кориснике. Но, чини се како је томе дошао крај.

BUKA portal / 28. август 2019

 

Фацебоок је потихо промијенио слоган који је користио готово од свог оснутка. Тако на почетно страници више не стоји “Ит’с фрее анд wилл алwаyс бе” (бесплатно је и увијек ће бити), већ “Ит’с qуицк анд еасy” (брзо и једноставно).

Промјена се догодила почетком коловоза, а из Фацебоока се још увијек нису службено очитовали о томе, пише Зимо.

Но, чини се како промјена слогана заправо има везе с начином на који Фацебоок послује и правилима Еуропске уније. Наиме, није тајна да су основа на којој Фацебоок темељи свој пословање кориснички подаци. Управо су ти подаци и најврједнији дио Фацебоока. Иако су из те друштвене мреже у неколико наврата поновили како су корисници власници свих објављених података, исто су тако потврдили и како искориштавају те податке како би оглашивачима продали оглашивачки простор.

Одвјетник Јосе Антонио Цастилло сматра како је до промјене слогана дошло управо због корисничких података. Како је појаснио за Бусинесс Инсидер, у свибњу је Еуропски парламент прихватио директиву која по први пут препознаје размјену података као облик плаћања.

То значи да корисници својим подацима “плаћају” право на кориштење друштвене платформе. Стога она не може бити рекламирана као “бесплатна”.

Уосталом, у “Политици Платформе” Фацебоок је јасно написао да “не гарантирамо да ће Платформа увијек бити бесплатна”.

Значи ли то да ће у будућности корисници, осим својим подацима, за кориштење Фацебоока морати плаћати и новцем? За сад није познато, али не и нас изненадио да и до тога дође у будућности.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.