Ево ко су и како живе потомци Хитлера, Стаљина, Муссолинија...

ЈЕСТЕ ли се икада запитали тко су и чиме се данас баве потомци неких од највећих и најконтроверзнијих повијесних личности као што су Наполеон Бонапарте, Јосиф Стаљин или Адолф Хитлер?

BUKA portal / 22. мај 2020

 

Вјеројатно нисте, али неки људи с интернета то су учинили, а ово су неке од прича на које смо наишли.

Хитлерови пранећаци поносни су Амери

Потомци Адолфа Хитлера с очеве стране обитељи тренутно живе у Лонг Исланду у Неw Yорку, а ако на њих и наиђете, вјеројатно ћете брзо схватити да се ради о правим патриотима. Наиме, њихов отац Wиллиам Патрицк Хитлер био је син диктаторова полубрата Алоиса који је имао истог оца као и Адолф.

Wиллиам је преселио у САД 1939., недуго након свађе с ујаком, а 4. српња 1939. за часопис Лоок написао је чланак насловљен "Зашто мрзим свог ујака". Као што можете очекивати, то се није свидјело Адолфу који је Wиллиама називао "својим одвратним нећаком".

Тијеком Другог свјетског рата Wиллиам се придружио америчкој морнарици, добио је Пурпурно срце (орден који Американци додјељују рањеницима), а након рата промијенио је име и добио четири сина од којих тројица и даље живе у Лонг Исланду и ријетко разговарају с новинарима. Ту и тамо појаве се анегдоте њихових сусједа, али животе Хитлерових потомака тешко бисмо могли назвати занимљивима. Један од њих постао је социјални радник док друга двојица заједно имају твртку за уређење екстеријера. Нису се женили и немају дјеце.

Унука Бенита Муссолинија је политичка активистица и Плаyбоyев модел

У травњу прошле године у Wасхингтон Посту појавио се чланак у којем је писало ово: "Алессандра Муссолини, унука фашистичког диктатора Бенита Муссолинија, у свађи је с Јимом Царреyјем, глумцем познатим по филмовима Аце Вентура и Глуп и глупљи. И не, ово није првотравањска шала и да, кривите интернет."

За разлику од потомака Адолфа Хитлера, Алессандра Муссолини нема проблема с привлачењем пажње нити се срами бранити своје претке. Управо зато је и напала Царреyја који се дрзнуо њезиног дједа увриједити на Тwиттеру.

Иначе, Муссолини се још 1992. укључила у политику као чланица једне талијанске неофашистичке странке, а осим што је пажњу привукла ултрадесничарским ставовима, многима је за око запело и њезино фоткање за Плаyбоy, улоге у неколико талијанских филмова, а и поп албум који је издала у Јапану.

Прапрапра...праунук Кристофора Колумба је адмирал

Љубав према мору очито је још увијек снажна у обитељи Кристофора Колумба јер ни након 500 година заљубљеност у бродове није заобишла његова насљедника Цристóбала Цолóна де Царвајала y Горосáбела.

Цристобал се прикључио шпањолској морнарици, препловио свијет и у млађим данима заповједио властитим бродом. На све то, задржао је церемонијалне титуле које обитељи припадају већ генерацијама. Технички је још увијек адмирал, војни управитељ и градоначелник, 18. војвода Верагуе (назив за пет шпањолских колонијалних ентитета у Централној Америци) и 16. маркиз Јамајке, али за ББЦ је изјавио да су све ове титуле данас више израз поштовања.

Ипак, посјетом САД-у 1992. изазвао је бијес америчких Индијанаца којима се није свидјело то што је био почасни гост једне параде у Пасадени. Данас се само ту и тамо појави како би обранио част свог контроверзног претка.

Стаљинова унука је панкерица и будистица

Стаљинова једина кћи, Светлана Алилујева, 1967. осрамотила је Совјетски Савез након што је одлучила пребјећи у САД. Њезина кћи Олга Петерс, позната и као Цхресе Еванс, данас се декларира као Американка.

Према посљедњим сазнањима живи у Орегону, практицира будизам и ради као трговкиња антиквитетима. Уз све то, тетовирана је, воли пунк-роцк и на неким се фотографијама појавила с аутоматском пушком Калашњиков (радило се о играчки). Неw Yорк Пост о њој је написао: "Стаљинова унука је права опака Американка."

Потомак Наполеона оженио је прапрапранећакињу Наполеонове друге супруге

Наполеон Бонапарте својој је првој супрузи писао срцедрапајућа љубавна писма ("Надам се да ћу те ускоро чврсто загрлити и обасути те милијунима врелих пољубаца као испод екватора"), а чини се да се ова склоност сахаринској прози задржала и међу насљедницима.

Наиме, Јеан-Цхристопхе Лоуис Фердинанд Албéриц Наполéон (инвестицијски банкар и прапрапрапранећак Наполеона), 2019. оженио је аустријску грофицу Олyмпију вон унд зу Арцо-Зиннеберг која је пак прапрапранећакиња Наполеонове друге супруге, надвојвоткиње Марие-Лоуисе од Аустрије. Своју је љубав описао овако: "Кад сам упознају Олyмпију, заронио сам у њезине очи, а не у њезино обитељско стабло."

У реду, можда није мајстор ријечи као Наполеон, али ово "роњење у очима" знак је да пјесничка крв његових предака и даље кола венама.

Индеx


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.