ЕМА: Постоји веза између АстраЗенеце и необичних крвних угрушака

ЕУРОПСКА агенција за лијекове данас је потврдила да постоји повезаност цјепива АстраЗенеце и необичних крвних угрушака, али је нагласила да је корист и даље већа од ризика нуспојава.

BUKA portal / 07. април 2021

Корист од цијепљења АстраЗенецом и даље је већа од ризика

"Након истраге више десетака случајева настанка крвних угрушака након цијепљења АстраЗенецом у ЕУ, сигурносни одбор ЕМА-е је закључио да су користи АстраЗенеце свеукупно веће од ризика који доносе нуспојаве. Цовид-19 је врло озбиљна болест, која свакодневно у ЕУ односи стотине живота. Ово цјепиво се показало као високо учинковито, оно спречава хоспитализације и тешке облике болести. Цјепиво спашава животе и изузетно је важно у борби против цовида", рекла је равнатељица ЕМА-е Емер Цооке.

ЕМА је истражила 86 пријављених случајева стварања крвних угрушака. У Еуропском господарском простору, састављеном од чланица Еуропске уније, Исланда, Лихтенштајна и Норвешке, АстраЗенецом је цијепљено 9.2 милијуна људи.

У Уједињеном Краљевству потврђено је 30 случајева, од којих седам са смртним исходом, на 18.1 милијун цијепљених до 24. ожујка.

"Крвни угрушци су врло ријетка нуспојава"

 

"Закључили смо да би стварање необичних крвних угрушака у комбинацији с ниским тромбоцитима требали бити наведени као могуће ријетке нуспојаве цјепива", рекла је Цооке.

"Кад милијуни људи приме цјепиво, могуће су врло ријетке нуспојаве које нису уочене тијеком клиничких истраживања. Ово нам показује да наш сустав надзора дјелује. Ови врло ријетки догађаји су идентифицирани.", рекла је Цооке.

Већина угрушака пријављена код жена млађих од 60 година, али нема доказа да је доб фактор ризика

Већина пријављених случајева крвних угрушака пријављена је код жена млађих од 60 година унутар два тједна од примања цјепива.

"Закључак наше истраге је да су крвни угрушци врло ријетка нуспојава цјепива АстраЗенеце", речено је на пресс конференцији.

 

"Већина случајева забиљежена је код жена млађих од 60 година, али на темељу тренутних доказа, специфични фактори ризика, попут доби, спола или ранијих медицинских стања тромбозе, нису потврђени. Згрушавање се биљежи у свим скупинама. АстраЗенеца ће морати провести додатна истраживања како би истражила појаву крвних угрушака", поручила је ЕМА.

Петер Арлетт, дужносник ЕМА-е задужен за анализу података, успоредио је ризик од АстраЗенециног цјепива с контрацепцијским средствима, која у малом броју на великој скали исто изазивају случајеве згрушавања, но и даље се користе.

Што доводи до стварања крвних угрушака? ЕМА има теорију

ЕМА је објавила да је једно могуће објашњење стварања крвних угрушака у комбинацији с ниском разином тромбоцита био "одговор имунолошког сустава организма, који води стању сличном оном које се понекад догађа код пацијената који су примили лијек хепарин (тромбоцитопенија узрокована хепарином односно ХИТ)".

Што је ЕМА истраживала?

ЕМА је истраживала извјешћа о екстремно ријетким случајевима згрушавања у мозгу, познатих као церебралне тромбозе венских синуса (ЦВСТ).

У Уједињеном Краљевству потврђено је 30 случајева, од којих седам са смртним исходом, на 18.1 милијун цијепљених до 24. ожујка.

Министри здравства чланица ЕУ касније данас одржавају састанак након те објаве ЕМА-е, а раније су најавили да ће одлука те еуропске агенције о сигурности цјепива имати тренутне импликације за планове цијепљења и координирани одговор, преноси Реутерс.

Нова објава ЕМА-е нови је ударац за АстраЗенецино цјепиво, које је тренутно најјефтиније у понуди. 

Забринутост око сигурности цјепива АстраЗенеце протеклих је тједана потакнула неколико десетака држава да паузирају цијепљење тим лијеком, који су у Еуропи већ примили десеци милијуна људи.

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.