ДВА ФЕНОМЕНА ЗА ЈЕДНУ НОЋ Вечерас киша метеора и посљедња фаза поравнања Мјесеца, Сатурна и Јупитера

На љетном небу вечерас ће се одвијати два астрономска феномена - киша метеора Перзеида и посљедња фаза дјелимичног поравнања Мјесеца, Сатурна и Јупитера.

BUKA portal / 12. август 2019

И док ће Перзеиди вечерас "парати" небо од 22 сата па до раних јутарњих сати, Мјесец Јупитер и Сатурн плешу на небу већ неколико дана с тим да је вечерас њихово привидно поравнање готово при крају.

Перзеиди су позната група метеора која се приближава Земљи сваког љета у готово исто вријеме - 12. аугуста, мада су дјелимично видљиви од краја јула до краја аугуста. Перзеиди носе такав назив јер привидно долазе из правда сазвијежђа Персеј.

Заправо, Перзеиди су пратиоци комете 109П/Сwифт–Туттле широке 26 километара и која један круг око Сунца направи сваке 133 године. У периоду врхунца који је заказан за вечерас од 22 сата па до јутра очекује се виђење између 50 до 100 метеора сваких 60 минута.

Наша срећа је да су ноћи поприлично ведре, а мања срећа је Мјесец готово пун и представља сметњу у праћењу метеора голим оком, па ће број виђених метеора бити знатно мањи.

С друге стране, сам Мјесец ће на небу "угостити" двије највеће планете у нашем систему - Јупитер и Сатурн. Док ће Сатурн бити видљив одмах покрај Мјесеца (десне стране небеског тијела), Јупитер ће бити "одмакнут" у привидном смјеру сјеверо-истока.

Вечерас је посљедња прилика да ова три тијела видимо овако близу, јер ће у седмицама које слиједе Сатурн и Јупитер бити све мање видљиви.

Клиx.ба


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.