ДРЖАВНА КОНТРОЛА НАД ЖИВОТИМА ЖЕНА: Више од 30.000 Пољакиња тражило илегални абортус!

Прије годину дана Пољска је увела потпуну забрану прекида трудноће

Maja Isović Dobrijević / 07. новембар 2021

Foto: Ilustracija

 

34.000 жена у Пољској тражило је илегалан абортус или обављање тог захвата у иностранству откако је та земља увела готово потпуну забрану прекида трудноће пре годину дана.

Најмање 34.000 жена у Пољској тражило је илегалан абортус или обављање тог захвата у иностранству откако је та земља увела готово потпуну забрану прекида трудноће пре годину дана. Више од 1.000 Пољакиња тражило да абортира у другом тромесечју трудноће у страним клиникама откако је земља усвојила нове драконске законе, пише британски „Гардијан”.

Ови подаци су само део стварног броја Пољакиња које су у протеклих годину дана тражиле илегалан абортус или обављање тог захвата у иностранству.

Невладине организације процењују да је до 200.000 жена годишње тражило илегални абортус током важења старих пољских закона о абортусу, који су исто строго ограничавали услове под којима су жене могле да траже прекид трудноће.

Уставни суд Пољске је 22. октобра прошле године пресудио да су абортуси у случајевима аномалије фетуса неуставни и да ће прекид трудноће бити дозвољен само у случајевима силовања, инцеста или ако је здравље мајке угрожено, што је чинило само око два посто законских окончања трудноће у време доношења пресуде.

Овај закон је ступио на снагу у јануару ове године.

У протеклој години, најмање 460 Пољакиња које су тражиле абортус у другом тромесечју отпутовало је у Енглеску где се прекид трудноће може обавити до 24. недеље, а у изузетним околностима и у каснијем току трудноће.

Најновије бројке су објављене исте недеље када је извештај „Хјуман рајтс воча”, који између осталог садржи и доказе из 14 других организација, показао да се жене и девојке у Пољској суочавају са „непроцењивом штетом” због новог закона о абортусу, преноси Танјуг.
 
Пољакиња Еwа Илницка је преводитељка која 18 година живи на релацији Бањалука-Пољска
. Мајка је двије кћерке, Јоване и Андрее, а за портал БУКА говори нам о стању о Пољској.

Она је рекла да абортивно подземлје итекако постоји.

"Абортус се може извршити  код наших комшија у Чешкој и Словачкој, у Данској, преко интернета се могу купити таблете за фармаколошки прекид трудноће. Уколико абортус у болници није опасан по живот жене, онда код фармаколошког прекида трудноће кући, ризик од компликација је велики. Жене се тада плаше отићи у болницу и тражити помоћ, јер се санкционише прекид трудноће. Постоји и абортивно подземлје у Пољској, међутим, нико нема тачне статистике колики је то проценат и захвата, али и компликација. Резултат забране абортуса је такође све чешће чедоморство, насиље над дјецом, понекад над бебама од два мјесеца. Беба се након порода може оставити у болници, такође постоје такозвани прозори живота, у женским самостанима, гдје се беба остави анонимно. Међутим, ако је здрава, беба се брзо усвоји, али болесно дијете се не усваја скоро никад. Таква дјеца су најчешће у болницама, које воде Фондације за тешко болесну дјецу, сама су, без његе и љубави чекају буквално смрт", рекла је Еwа.

Додаје да истовремено држава не помаже родитељима који имају дјецу са инвалидитетом, тако да се брига државе углавном фокусира на материцу жене - шта се деси послије, није више проблем државе или власти.

"Едукација сексуална у школама је посебна прича, пошто је усвојен закон који забрањује ту врсту едукације у школама, остаје једино едукација на вјеронауци о природним методама контрацепције и традиционалној подјели улога у породици. Таква политика доноси велику штету, јер повећан је број малољетничких трудноћа, дјеце која се остављају у болницама, често дјевојка заправо не настави школовање због трудноће, па на тржишту рада има мале шансе за запослење", истиче она.

 

Пољаци на улицама због смрти труднице: Закон јој је забранио побачај, преминула од сепсе

 

 

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.