Државе без короне: Цовиду-19 одолијева још само осам земаља

Посљедња држава у којој је регистрован овај вирус је Самоа, а тај пацифички архипелаг налази се у саставу Аустралије и Океаније, континента са највећим бројем земаља које нису погођене коронавирусом.

BUKA portal / 19. новембар 2020

 

Коронавирус засад није потврђен у свега осам од укупно 193 државе које су пуноправне чланице Уједињених нација, а према подацима Свјетске здравствене организације (WХО), заражених има на свим континентима изузев Антартика.

Посљедња држава у којој је регистрован овај вирус је Самоа, а тај пацифички архипелаг налази се у саставу Аустралије и Океаније, континента са највећим бројем земаља које нису погођене коронавирусом.

Највећа држава у којој, барем званично, није потврђен ниједан случај коронавируса је Сјеверна Кореја, чије су власти 26. јула ставиле у карантин град Каесонг, недалеко од границе са Јужном Корејом, након што је откривена особа за коју се сумњало да је заражена корона вирусом. Ипак, те сумње нису биле потврђене, па се, упркос резерви бројних свјетских медицинских стручњака, Сјеверна Кореја званично води као држава у коју коронавирус није ушао.

Туркменистан је друга азијска држава која није потврдила присуство коронавируса, иако се граничи са Ираном у којем је регистровано више од 800.000 заражених, као и са Казахстаном, који биљежи скоро 125.000 случајева заразе.

Спорадично су се појављивали извјештаји о грађанима Туркменистана који имају симптоме коронавируса, па чак и о наводним смртним случајевима, али тамошње власти досад нису пријавиле ниједан случај заразе.

Преосталих шест држава у којима није потврђен коронавирус налази се у Океанији, а најмногољуднија од њих су Кирибати, који имају око 120.000 становника. Најмања земља без коронавируса је Науру, који има свега 12.000 становника.

У наставку је списак држава пуноправних чланица УН у којима није потврђен ниједан случај заразе коронавирусом:

Азија (2): Сјеверна Кореја, Туркменистан.

Аустралија и Океанија (6): Кирибати, Савезне Државе Микронезије, Науру, Палау, Тонга, Тувалу.

 

(Н1 Србија)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.