Драматична ситуација: Тузлаци су таоци угља!

Еколошке организације из Босне и Херцеговине су данас послале захтјев за хитно рјешавање загађења Тузле, једног од најзагађенијих градова Европе

Elvir Padalović / 17. децембар 2015

Организације захтијевају од надлежних да се хитно посвете рјешавању овог проблема и да преузму одговорност за прекомјерно загађење.

“Тешко загађен зрака у Тузли директно угрожава здравље људи, те негативно утиче на квалитет земљишта и воде. Тражимо да највећи загађивачи у критичним данима смање производњу, да инспекцијске службе и институције које се баве заштитом здравља грађана почну савјесно радити свој посао. Упозорење о смањењу боравка грађана на отвореноме је неадекватна мјера, пошто не утиче на узрок проблема”, поручила је Джемила Агић из Центра за екологију и енергију из Тузле.

„Загађење Тузле никако није проблем само тог града и управо на то желимо да укажемо. То загађење се тиче свих нас. На климатским преговорима у Паризу, који су завршили прошле седмице, је било јасно да се ближи крај фосилне ере, те у складу с тим Босна и Херцеговина треба хитно да ревидира своје енергетске стратегије, посебно узимајући у обзир приступање ЕУ“, истакла је Наташа Црнковић из Центра за животну средину из Бања Лука.

Према прописима Федерације БиХ сатна концентрација СО2  од 350 µг/м3 не смије бити више од 24 пута прекорачена у току цијеле календарске године. Међутим, у Тузли је у 2014. години на мјерној станици у центру града је ова гранична вриједност била прекорачење 201 пут, иако загађивач тврди да је у протеклом периоду дошло до знатних улагања у рјешавање овог проблема.


Састанак који је јуче и данас кроз ЕТНАР пројекат окупио еколошке организације из Босне и Херцеговине у Тузли за циљ има њихово умрежавање и одређивање приоритетних области на којима би заједно дјеловали.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.