Драган Бурсаћ: Хлађење бањалучких муда

Него, јесте ли слушали Николу Коју неко вече и имате ли ишта више куражи од оне која је потребна да се рецитује Јазавац, пред Петром Ђокићем, министром без факултета???

Dragan Bursać / 22. јануар 2019

Слушам говор Николе Које, упућен диктатору Вучићу. Слушам глас Здравог Разума, који је устао против лудог властодршца. За оне који не знају, Глумац Никола Којо, обраћајући се на седмом протесту “Један од пет милиона у Београду", позвао је предсједника Србије Александра Вучића да "абдицира”, поручивши му да је ово крај. Суспендовао си право и правду, погасио све институције, ријешио си да будеш и институција и право и правда, заиграо си се, Вучићу, заборавио си да си ти наш службеник, рекао је Којо.

Питам се, гдје сте бањалучки глумци, интелектуалци, писци, сликари, вајари, гдје сте сви ви худи да дигнете глас против Додика, сировије и дуговјечније Вучићеве варијанте?

И шта ћете дјеци својој рећи, гдје сте били и шта сте радили у задње три деценије диктатуре? Хоћете ли их лагати, како сте се борили против тираније Додикових гаулајтера, само “у себи”? Хоћете ли ретуширати фотографије Правде за Давида и нагуравати своје главуше на скупове на којима вас у стварности није било? Хоћете ли брисати снимке на којима као “глумци, сликари, писци и поштена интелигенција”, курвински служите властима под шаторима крмећим?

Нећете! Нећете, јер не можете, јер је вријеме лагања и кукавичке анонимности иза нас. Данас у 21. вијеку знамо ко је дигао нос и исправио шију на Додиков режим, али бого мој, још боље знамо ко је ладио јајца и ишао “баби по лек” док нам се свијет наш распадао.

И за вас је, као и за оног несрећног Драгана Чавића, највећа клетва што сте пристали да будете нагужени зарад увезивања јебеног радног стажа. А “радни стаж” вам је спрцан у улизивачко подгузно ћутање и пишање по академијама и професорима који су некима од вас можда и предавали.

Ооо, ви бањОлучки умјетници, јесте ли кадгод позвали Зорана Кесића у Бањалуку, да се провеселимо уз његове вечери сатире, или вам је и то одвећ сатирање кукавичјих срца?

Или ја гријешим, па не видим у каквој љепоти од ентитета живим међу вама срећним, на једном бесконачном слету у част нашег диктатора Додика и ваше умирујуће шутње?

Него, јесте ли слушали Николу Коју неко вече и имате ли ишта више куражи од оне која је потребна да се рецитује Јазавац, пред Петром Ђокићем, министром без факултета???

Јесте ли се запитали, колико кошта ваша шутња, док се Бањалука и РС потпуно претварају у православну джамахирију? Знате ли ви, умствени, да парламентарац Срђан Мазалица, Додиков посилни и еугенични хобиста, заговара нова исељавања, пресељавања, размијештања? Додуше, овај пут не на националној, него на идеолошкој основи. Јер, јеби га, ионако смо Бањалуку очистили од Хрвата и Бошњака, још да се ријешимо Пухала, Шушнице и овог Бурсаћа и све је у реду. Или како Мазалица написа на свом твитер-налогу: «Прихватио бих још један Гламоч да дође у Бањалуку, само да једног Драгана Бурсаћа вратимо у Босански Петровац».
Протјеривање, дискриминација, сегрегација. И сви проблеми ријешени.

Па ће и ваши проблеми бити ријешени у тој најновијој, најочишћенијој Бањалуци, у коју ни Вучић више не свраћа, него шаље своје кербере. И како ви умјетници и академска елита гледате на шепурење Ноћних вукова по центру града уз стројев корак Црвених беретки? Како вама дјелују закључана врата православних храмова и поповска ауди-елита, која не пружа уточиште људима што траже правду за убијено дијете?

Како сада ствари стоје, све вам је потпуно ОК. И паравојска и попови бизнисмени и народ који је растјеран и похапшен. На концу конаца, јануар је, свети српски мјесец, ваља убости коју тезгицу у неком од црквених дворова. Ваља одиграти светог Саву, дјеци у школи и министрима са дјечијом стручном спремом. Ваља “убости” сто марака. Јер, на концу, ваља платити режије, апанаже, кредите, ваља платити порезе власти која вас јебе тридесет година.

И шта је алтернатива? Отићи и радити у словеначком старачком дому или на њемачкој бауштели. Али, ах то је тако грозно и недопустиво, кад се овдје може пландовати у Додиковм анусу за 2 хиљаде марака мјесечно. Смрди, ал’ топло, јеби га.

Каже Никола Којо ових дана на београдским улицама за Вучића:
“Суспендовао си право и правду и погазио и погасио све институције. Решио си да будеш и институција и закон и правда. Запушио си нам проток енергије, љубави и радости. Заборавио си да си ти наш службеник. Не плаћамо те да нас вређаш и понижаваш, да нас називаш багром и олошем, да будеш и судија и новинар и адвокат и селектор и инспектор и акушер и бабица. Зауставио си нам живот на неодређено време, али сада је томе дошао крај"

Кад сте ви то рекли? Не на улици, него макар пред огледалом? Кад сте опоменули Додика, упозорили га да је само најобичнији државни службеник, а не лакташко мумлајуће божанство? Никад!

И баш зато, баш, баш зато нам је овако како јесте! Браћо, другови, колеге, ви сте јавни радници, а улица је најјавније и најизравније догађање, не народа него демократије, па вам је мјесто уз народ на улици, а не преко пута у кафићима и буварама од позоришта, чија је сврха преживљавање од мрвица из буджета неписмених министара. Па вам је сврха, баш на академији научена и талентом и љубављу заслужена сврха, стати пред народ и одржати му говор-том народу и том Милораду, а не љубљење гузице на Додиковој паради и пратећим бинским игроказима и баханалијама.

А најжалије ми је оних који «само раде свој посао, најбоље што могу», рационализирајући своју немоћ и кукавичлук изношења мишљења у јавности. Да је те логике, никада не би чули Коју трибуна на улицама београдским, него би сазнавали како се жали «у себи» док представе ради «најбоље што може».

Е, али то је Никола Којо, човјек који је иманирао своје стање глумца у дешавање социјално активне и потентне особе. Зато је Којо то што јесте, а...

Ма да, знам, превише и ја тражим тамо гдје се нема шта наћи.

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.