ДОМОРОТКИЊЕ ПОРУЧИЛЕ: Бранимо животе наше дјеце, али и животе људи на другом крају свијета, зато што је ваздух који ми удишемо и ваздух који ви удишете

Пожари у бразилском Амазону не само да уништавају и угрожавају залихе оксигена, већ уништавају и домородачку земљу.

M.P. / 27. август 2019

Погледајте шта су домороткиње поручиле проше седмице о предсједнику Јаир Болсонаро и његовој политици која доприноси све већем уништавању амазонских шума. Преко хиљаду жена из 100 домородачких племена марширало је у главном граду, Бразилији, протестујући против његове политике и борећи се за своја права.

 

 

"Ми ћемо бранити природу, бранићемо шуме. Бранимо животе наше дјеце, али и животе људи на другом крају свијета, зато што је ваздух који ми удишемо и ваздух који ви удишете. Вода коју ми пијемо је вода коју ћете ви пити. И ако она једног дана пресуши, ни ви нећете имати ништа", поручиле су домороткиње. 

Уништавање шума у Амазону порасло је за 67% откада је предсједник Јаир Болсонаро дошао на власт.

"Откада је Болсонаро дошао на власт, мој народ више не спава", каже једна од  жена.

"Не сумњамо да предсједник Босонаро води геноцидну политику. Он мијења законе и допушта ископавање руда и уништавање шума. Нису само шуме угрожене, већ и наши животи. Болсонаро подстиче развој на домородачкој земљи, пољопривредни узгој, сјечу дрвећа и рударство. Наша територија је дух наших предака који они морају поштовати. Она није за продају и комерцијализацију. Зарадили су огромне своте искориштавајући нашу територију. На цијелом подручју су фарме и градови који се брзо развијају. Након што су прошли овуда, као да су нам одсјекли ноге." 

 "Болсонаро није предсједник свих грађана ове земље, он служи мањини која има своје интересе на домородачкој територији." 

Бразил има 900 000 домородаца и преко 60% Амазона. Домородачки лидери добијају пријетње смрћу, а неки су и убијени.

"Откад је Болсонаро дошао на власт, дошло је до великог пораста сукоба и насиља."

Многе од домородачких лидера су жене.

"Ако умремо, барем чемо умријети заједно. Сваки дан показујемо да смо ту и да се супротстављамо неправедној политици. Наш отпор нам даје снагу да наставимо."
 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.