Додик: Војска неће ићи на границу са Србијом и Црном Гором, како то тражи Звиздић и Савјет министара

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ неће физички затварати границе према Србији и Црној Гори

Srna / 02. јул 2019

Ово се, каже Додик, наводи у закључку Вијећа министара БиХ којим се од министрице одбране Марине Пендеш тражи батаљон Оружаних снага БиХ за те намјене.

"Добро се зна да је врховни командант Оружаних снага Предсједништво БиХ и ја као предсједавајући Предсједништва нећу дозволити да се границе затварају. Потпуно ми је позната нетрпељивост милитантног Дениса Звиздића према Србији, који би умјесто затварања граница требало да размишља о томе како да се нађе рјешење за проблем доласка миграната у БиХ у дијалогу са Србијом и Црном Гором, а не да се шаље војска на границе", истакао је Додик.
 

Поручивши да војска неће ићи на границе, Додик је рекао да је Звиздићев превасходни задатак да тражи рјешење како да се усмјере мигранти да иду према Европској унији, што им и јесте жељена дестинација, а не како да се затварају границе према нашим сусједима. 

Додик је казао да Вијеће министара још није доставило Предсједништву БиХ свеобухватан извјештај о миграцијама.

Он је навео да је Вијеће министара требало до 19. јуна да достави сређен документ који ће обухватити мјере у вези са мигрантском кризом, међу којима неће бити излажења војске на границу. 

"Морамо имати ефективне, а не милитантне мјере које нам предлаже Вијеће министара, као помоћно тијело Предсједништва БиХ и очекујем да то учине", нагласио је Додик.

Иначе, тема мигрантске кризе је на данашњој сједници Вијећа министара одузела највише времена. Министарство одбране добило је задатак да према Предсједништву БиХ упути Одлуку о ангажовању инжињерских јединица за спречавање илегалног преласка границе БиХ.

"Локације су тачно и прецизно дефинисане, 10 их је фреквентно. Дио с границом са Црном Гором, Србијом и та одлука ће бити припремљена и упућена ка Предсједништву", рекао је он.

Најавио је појачану контролу границе у сарадњи с граничним полицијама Србије и Црне Горе, а припремљена је и иницијатива за пријем нових кадета у Граничну полицију БиХ, њих 100 или 150.

"Иде се заједно с ентитетским и кантоналним МУП-овима. Шефови или вође таквих јединица бит ће припадници Граничне полиције. Преферират ћемо оне МУП-ове који су спремни финансијски подржати своје службенике", истакао је Звиздић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.