ДОДИК РЕКАО ДА ЈЕ ДОГОВОРЕНО, ИНСТИТУТ ПРЕПОРУЧУЈЕ: Да ли су од данас обавезне маске на отвореном у Републици Српској?

Данас смо упитали представнике Института за јавно здравство Републике Српске да ли ће од данас бити обавеза ношења маски како је то најавио члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Elvir Padalović / 10. јул 2020

Foto: BUKA

Бранислав Зељковић, в.д. директора Института рекао је да Институт препоручује стално да се маске носе и на отвореном, посебно када сте у контакту са другим особама, а да остаје обавеза ношења маски на затвореном.

"Слична је препорука била и у Вухану. Када сте у већој групи људи, разговарате на отвореном или сте у друштву препорука је да се носе маске, а Републички штаб ће одређивати шта је то обавезно. Тамо гдје нема дистанце оправдано је да се носе маске и на отвореном" рекао је Зељковић.

Институт предлаже препоруке, а Републички стаб за ванредне ситуације својим закључком обавезује грађане да поштују  препоруке. На питање новинара колико је тешко бити под маскама с обзиром да су вани врућине, он је рекао како је отежан живот под маскама, али је много мањи терет него да се заразите и будете на лијечењу у болници. 

"То је тренутно најефикаснија заштита коју можемо препоручити. И поред те неугоде, препоручујемо грађанима да довољно конзумирају течности, али и да маске користе на одговарајући начин, не као козметику, већ да мора покрити нос и уста и да пријања уз лице. Једнократне маске немају више функцију када се овлаже и морају се мијењати".

На питање новинара БУКЕ која су актуелна жаришта у Репбулици Срспкој Зељковић је споменуо  Херцеговину, Љубиње, Невесиње, Требиње те Рогатицу, Бијељину, Зворник, али и крајишке општине и градове Бањалука, Козарска Дубица, Приједор.

Подсјетимо да је Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да забрињава повећање броја обољелих од вируса корона у Републици Српској, да сви у том смислу треба да буду одговорнији према себи, људима из своје околине и цијелом друштву и да је неприхватљиво понашање које може произвести пренос те заразе. Он је додао да је договорено да се поново пропише обавезно ношење маски и на отвореном.

Он је у том смислу поменуо организовање одређених фешти и скупова који могу додатно погоршати ситуацију.

"Сви на неки начин морамо да одустанемо од тога. Наша политика је да нећемо вршити никаква затварања, али ћемо покушати да контролама утичемо на подизање свијести грађана. Такође, данас је договорено да се поново пропише обавезно ношење маски у затвореном и отвореном простору. Кафићи треба раде до 23.00 часа, те није дозвољено окупљање више од 50 људи", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.