ДОДИК ПОСЈЕТИО КНЕЗА У ТРЕБИЊУ: Обећали куле и градове, болницу, путеве и наравно АЕРОДРОМ

Посјета српског члана Предсједништва БиХ Требињу и Херцеговини крајем прошле седмице није прошла без уобичајене порције обећања.

Elvir Padalović / 10. септембар 2019

Договорен је низ инфраструктурних пројеката - реконструкције старих и изградње нових путева, па све до требињског аеродрома и новог болничког комплекса.

Додик је рекао да се никад није одустало од аеродрома и да ће то "ова генерација људи поставити на ноге”. Али прије аеродрома, треба ријешити путну инфраструктуру и здравство.

Након састанка са “новоименованим херцеговачким кнезом” Родољубом Драшковићем, предсједником конзорцијума "Свислајон", договорено је да ће се заједнички ангажовати и на рјешавању инфраструктурних пројеката, попут изградње пута од Фоче до Тјентишта, новог пута ка Никшићу преко Клобука, те реконструкцији и модернизацији пута од Требиња до Љубиња.

О пројекту нове болнице не знамо ништа више осим тога да је требало да буде финансирана пола-пола, односно да Драшковић уложи 25 милиона КМ, а Влада РС исто толико. Међутим, Додик, као човјек великог срца, одлучио је да ће грађани Републике Српске издвојити за болницу чак 50 милиона КМ.

"Рекао сам му да ћемо ми дати дупло више новца - 50 милиона КМ, јер су то заслужили Требиње и Херцеговина", рекао је домаћински члан Предсједништва БиХ, иако на састанку није било никога из Владе РС да то и аминује. 

Модерни клинички центар налазиће се у приватном комплексу "Град сунца", а изградња објекта ће се финансирати преко фондације чији ће оснивачи бити Додик и Драшковић. Фондација ће радити и на прикупљању донација за тај објекат.

Додик је споменуо како се овдје ради о човјеку чији је допринос Херцеговини немјерљив и да заслужује пажњу читаве Републике Српске.

"Идеје које овдје чујемо треба да буду реализоване и ми ћемо направити интегрални програм који ће обухватити јавне и приватне инвестиције на овом подручју да знамо шта нам је циљ у наредних десет година", рекао је Додик.

Драшковић је изјавио за медије да ће максимално радити на успостављању бољих односа са институцијама БиХ ради рјешавања "малограничних прелаза, бољег промета роба и капитала, али и слободног протока народа Црне Горе, Републике Српске и БиХ”, те да састанак није био политичке природе.

Уз Додика, састанку су присуствовали требињски градоначелник Мирко Ћурић (СНСД) и бивши требињски градоначелник, а сада директор Електропривреде РС Лука Петровић (СНСД), па је тако овај састанак био ипак политички, па и страначки.

"Када бисте упоредили Додикове изјаве и причу од сад и прије 10 година, не би било пуно разлике, млати и манипулише истим обећањима, од фамозног аеродрома, хидроелектрана, путева, до Клиничког центра, који је измислио са лажним кнезом Драшковићем", каже за БУКУ посланик у НСРС Небојша Вукановић.

Он каже да је тешко пронаћи ријечи којима би се описало лицемјерство и манипулисање Херцеговцима од стране Додика, али и патологија којом се народ "пеца на 100 пута поновљена обећања као риба на удицу". 

"Додик и Лука су обећали новац из буджета лажном и некрунисаном кнезу Драшковићу за градњу некакве приватне клинике, како би буджетским новцима купили његову наклоност, али само покушавају да купе вријеме јер је јасно да држава и Фонд здравства који грцају у дуговима дају 25 милиона за некакву приватну клинику", истиче Вукановић за БУКУ.

Додаје како би било боље да опреме и санирају постојећу Општу болницу у Требињу умјесто што "манипулишу народом празним обећањима". 

"Такође, поставља се питање шта то Додик 'даје' и обећава, као да је буджет Српске његова прћија, па може да ради шта хоће", закључује Вукановић за БУКУ.

Миланка Ковачевић, новинарка из Гацка, каже да то што је Додик са Луком Петровићем,  тренутно најјачом политичком и привредном фигуром Херцеговине, отишао у посјету “новоустоличеном кнезу” Родољубу Драшковићу може много да говори о тренутном односу моћи.

"Становници Херцеговине поменути сусрет ‘читају’ као поклоњење Родољубу, који простор у медијима вешто користи да промовише као својеврсни Месија. У склопу те приче о избављењу је и гимназија која се гради, али и Болнички центар који се најављује", каже наша саговорница.

Остало је нејасно да ли ће Додик као утемељивач фонда, заједно са Драшковићем, уложити своје или јавне паре. Али у земљи у којој за њене функционере та разлика не постоји, питање је излишно.

"Додикова посета, поред поменуте ‘поклоничке’ димензије, сигурно у позадини има и ‘енергетску’ рачуницу. Наиме, ЕРС је у озбиљним проблемима. Дугови су огромни, а систем је пред колапсом. На наплату долази вишегодишња пракса која је од 2014. године узела маха, да се предузећа из система Електропривреде користе исклучиво у сврху очувања власти и задовољење личних и партијских прохтева. Да ли ће се кренути у парцијалну приватизацију, да ли ће га Србија купити као Телеком, или ће се покушати са неким кредитима, верујем да ће се ускоро видети", наводи Миланка Ковачевић.

Будући да је ЕРС у Херцеговини била карта на коју су се добили сви избори у протеклих пет година, јасно је да се нешто мора предузети.

"Моје информације говоре да је систем пред колапсом, а грабеж нескривена", истиче она.

Додаје да је и Лука Петровић, говорећи о РиТЕ Гацко, истакао да је огроман број запослених и да је стање неодрживо. Јуче је објављен налаз Регулаторне агенције да ово предузеће не испуњава услове за производњу ел. енергије.

"Оно, као и многа друга таква предузећа у земљи, те услове одавно не испуњавају. Практично, илегално ради годинама, јер, подсетићу, рудник из кога се експлоатише лигнит, још нема право на концесију. Да не причам о другим нерегуларностима. Знају то и институције, инспектори, али мудро гледају на другу страну. Овај извештај је зато само резултат унутарстраначких превирања или потребе да неко направи себи алиби ако једног дана све ове неправилности добију судски епилог" ,каже нам Бабић-Ковачевић.

Каже да јој се чини да је Додик сада доспио у позицију ватрогасца који се разлетио по РС да гаси пожаре који пламте.

"То што има хеликоптер, свакако, олакшава ствар", закључује Миланка Ковачевић.

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.