Дјечије позориште Републике Српске данас слави 65. рођендан!

Рођендан времешне куће за најмлађе

BUKA portal / 30. децембар 2020

 

Историја Дјечијег позоришта почела је на данашњи дан оснивањем Центра за васпитно-забавни живот дјеце, који су 30. децембра 1955. године усвајањем оснивачке Одлуке озваничили одборници Скупштине Општине Бања Лука.

Био је то велики новогодишњи поклон тадашњим генерацијама малишана, које ће и до данас остати вјерни театру за дјецу, чији су развој и успјеси 1998. године крунисани статусом националног театра Републике Српске.

Наступом полазника школе балета, приређеног 20. маја 1956. године, најављена је и наша прва премијера изведена 14. октобра 1956. Биле су то бајковите луткарске једночинке „Шумски цар“ и „Златна рибица“, коју је по свом тексту, режирао Војмил Рабадан.

Од тог датума, до данас, Дјечије позориште Републике Српске је на сцену поставило 314 премијера, а представе је гледало више од четири милиона гледалаца.

Иако је ове године Позорише преживљавало тешке тренутке усљед обуставе рада у вријеме ванредног стања због пандемије вируса корона, збир бројки и статистика изведених представа није нимало обесхрабрујућа. Национални театар за дјецу, уз све епидемиолошке мјере, ограничен број посјетилаца и свих ризика које је донијела корона успјешно је, и превасходно на радост малишана сачувало своју мисију умјетности и живог контакта са најмлађима.

Поводом 65. рођендана Дјечије позориште је објавило  књигу „Медна каша грофице Берте“, Александра Диме, у преводу Ранка Рисојевића. Ова књига је наше специјално издање, јер је настала по представи „Коболди“, чија премијера је била децембра 2019.

Намјера је да овим, „конкретним“ поклоном дјеци приуштимо књигу за трајну успомену на годину која је била тешка за све - како за њих и њихове родитеље, тако и за све нас који смо одговорни за њихово безбрижно одрастање. „Медна каша грофице Берте“ објављена  је уз помоћ и подршку Владе Републике Српске.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.