Димитрије Војнов: Караџић је филмски интригантнији од Изетбеговића

Прича о снимању серије "Алија" у продукцији турске државне телевизије (ТРТ), у режији Ахмеда Имамовића и уз активно ангажовање сина Алије Изетбеговића, Бакира, подигла је медијску прашину а ствар се додатно "компликује" након критика Милорада Додика, председника Републике Српске, на рачун свега тога и предлога да се направи филм о Радовану Караџићу.

Danas.rs / 17. август 2017

 Додик је у медијима изјавио да је серија Алија начин да се опере његова биографија а да је врхунац свега то што Бакир Изетбеговић, не само што учествује у раду екипе која снима филм о његовом оцу, него се појавио у Тарчину, месту где су Срби били затварани и " где је његов отац долазио да види да ли је то мучење било довољно велико да би задовољило његову сујету". Председник Републике Српске је за агенцију Срна казао да је Алија Изетбеговић написао Исламску декларацију, да је био познат и виђен члан Ханџар дивизије у Другом светском рату и да га је смрт спречила да не заврши у Хагу. 

 

О томе да ли је уобичајено у свету шоу-бизниса и политике правити овакве пројекте јер у оба случаја имају публику или је све ипак ствар ланчаних, не нарочито интелигентних потеза, да ли смо и даље жедни ратне кинематографије и да ли то све скупа представља естетско или политичко питање, за "Данас" је говорио један од наших познатих филмских стваралаца. 

 

"У Нирнбергу је суђено и редитељима нацистичких филмова. Упркос томе што на крају нису добили неке тешке казне, па ни забране рада, имамо искуство када су и филмови сматрани делом једног злочиначког подухвата" - прокоментарисао је сценариста Димитрије Војнов за "Данас", додајући да кад би се неки суд задужен за сукобе на просторима бивше Југославије заинтересовао за кинематографски аспект тих сукоба, сасвим сигурно би један од спорних филмова био "Го ест" Ахмеда Имамовића. Војнов сматра да је то "практично расистичка визија Срба у Босни". 

 

"Ангажовање Имамовића за редитеља серије о Алији Изетбеговићу умногоме сугерише да је реч о пројекту који намерава да послужи у даљој изградњи и правдању политичких аспирација босанских Муслимана. Исто тако, занимљиво је и то да се овог пројекта није подухватио нико од угледнијих босанских редитеља који су очигледно у међувремену схватили да етнонационалистички аспект југословенског историјског бродолома више није тема" - каже Војнов и скреће пажњу да је други интересантан аспект "укљученост турских продуцената у цео пројекат". 

 

"Тиме се јасно сугерише да ово неће бити локални комеморативни пројекат већ једна много амбициознија, шира, интернационална замисао. Уосталом, то је и духу самог Алије Изетбеговића, који је у СФРЈ био третиран као мали локални верски фанатик и политички екстремиста а тек је са упливом страног, па и турског, утицаја постао некакав значајан политички чинилац", каже Војнов. 

 

Не правимо серију која ће бити хит једне сезоне на телевизији. Ми желимо да направимо озбиљан играни серијал који ће имати своју вриједност када га нове генерације погледају за 25, 30, 40 година", изјавио је редитељ Имамовић, а Војнов упркос сумњама у његово умеће да заиста тако нешто и направи, каже да је он тачно дефинисао властите намере. 

 

"Циљ ове серије и јесте да буде споменик Алији Изетбеговићу и једно оруђе за анимирање како босанске тако и турске јавности за предстојеће политичке догађаје", указује саговорник "Данаса". 

 

Војнов сматра и је да реакција Милорада Додика са идејом да произведе филм о Радовану Караџићу политички став, с тим што је, како каже, парадоксално та његова идеја "уметнички много интригантнија". 

 

"Радован Караџић је већ био тема неких играних филмова, сетимо се филма 'Тхе Хунтинг Парт' Ричарда Шепарда који је био инспирисан потером за Караџићем или 'Генерала' Бакура Бакурадзеа који је фикционализовао скривање Ратка Младића. Знам да је пре неколико година чак и Жерар Депардје био заинтересован да учествује у пројекту који је требало да буде инспирисан Караџићевим скривањем у време лажног идентитета Доктор Дабић. Караџић је свакако потентан драмски лик, психијатар, национални лидер, касније прогоњен човек и исцелитељ који се бави алтернативном медицином и о њему може да се сними неколико различитих филмова" - закључује Димитрије Војнов. 

 

Редитељ Горчин Стојановић каже да није довољно упознат са естетиком турских серија: "Никада нисам гледао ништа од тога, дуже од десетак минута али сам упознат са српско-босанским серијама. У оба случаја јунаци су примерени естетици тих серија, тако да мислим да је то "изванредна" идеја и нема разлога да се чак иде далеко у прошлост каква је Радован Караџић, треба одмах снимати серију о Додику док је још на власти. Било би то досад невиђено у свету шоу бизниса." 

 

Он подсећа да велики део књижевности проблематизује обрачуне синова и очева, али да не може да суди о уметничком ангажовању Бакира Изетбеговића, јер његов претходни рад не познаје, док је Ахмед Имамовић, као редитељ, према Стојановићевом мишљењу, компетентан да снима серије. "Мислим да би рецимо била "добра" идеја укрстити та два серијала, па да једна епизода буде о Алији а друга о Радовану, а можда ипак недостаје трећа страна...." - констатовао је Горчин Стојановић. 

 

Глумац Ирфан Менсур је био кратак: "Ниједна ни друга идеја немају везе са естетиком и далеко су од категорија блиских уметности."


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.