ДИКТАТУРА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: О свим аспектима нашег живота одлучује један човјек!

Живимо у једној врсти прикривене, нијеме диктатуре јер о свим аспектима нашег живота одлучује један човјек. Имамо институције демократије, али у пракси оне не служе ничему, а поготово не својој сврси.

Maja Isović Dobrijević / 22. октобар 2021

Foto: BUKA

 

Диктатура (лат. дицтатура), политички режим у којем појединац или скупина има неограничену и потпуну власт у држави.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске по хитном поступку. Посланици опозиције нису присуствовали гласању. Ово је још једна сједница која је завршена игноришући свако друго мишљење, како политичке опозције, тако и стручне јавности.

Јована Кисин, адвокатица из Бањалуке, каже да владајући код нас одувијек игноришу мишљења опозиције и то није ништа ново.

“Између опозиције и позиције постоји дијалог само кад се штите етно-национални интереси и то само из једног разлога, а то је страх од губитка бирача. Међутим, овај пут владајући не игноришу само опозицију, они игноришу струку, игноришу неспорне чињенице и маскирају их свакодневним обманама, чиме показују да су спремни да жртвују животе и здравље људи да би заштитили себе и своје грешке”, каже за БУКУ Кисин.

Она истиче да је наш систем де иуре демократски, а де фацто диктаторски.

“То значи да живимо у једној врсти прикривене, нијеме диктатуре, јер о свим аспектима нашег живота одлучује један човјек. Имамо институције демократије, али у пракси оне не служе ничему, а поготово не својој сврси. Међутим, не могу изоставити ни одговорност нас грађана и наше дугогодишње ћутање које све јаче одјекује сваком новом афером коју оћутимо. Својим ћутањем смо дали вјетар у леђа свему што нам се данас дешава. Након афере ‘Папак’ наставили смо да бирамо исте људе у скупштинским клупама, па је илузорно очекивати било шта другачије, јер они ионако нису представници народа већ представници шефа партије”, појашњава она.

Јована Кисин каже да се Република Српска може наћи у озбиљном проблему и озбиљним санкцијама, јер упорно подрива уставно уређење Босне и Херцеговине. Истиче да се свакодневно брани тзв. “дејтонска БиХ”, а нема дана када се тај исти Дејтон не прекрши и то све под плаштом нетачног интепретирања Устава.

“Хијерархијска структура институција чини кључни дио правног поретка једне државе, па се слободно може рећи да ко не поштује хијерархију отвара директан пут ка анархији. Јер сутра, по угледу на неуставни рад Народне скупштине, може скупштина општине или града да заузме став непризнавања закона Народне Скупштине и доношења својих закона из надлежности Народне скупштине – дакле, отвара се пут ка анархији и хаосу, јер нам се за примјер сервира одбацивање било каквог ауторитета. Нови закон је у најблажем облику неуставан, а поред тога је скуп и несигуран. Скуп из разлога што се из буджета издвајају средства за нова радна мјеста, нове објекте, нове лабораторије итд., скуп јер ко зна какве ћемо санкције трпити, а несигуран из разлога што, ако Република Српска игнорише надлежности БиХ, онда врло лако и ниво БиХ може изигнорисати нови неуставни закон, па да имамо проблем при увозу лијекова и да се доведемо у стање потпуне несташице лијекова”, каже Јована.

Она истиче да треба поновити градиво, па се присјетити да је Агенција БиХ основана Законом о лијековима и медицинским средствима БиХ, а који закон је донијела Парламентарна скупштина БиХ у којој су такође учествовали и гласали представници из Републике Српске. Додаје да је тако нико није наметнуо, већ је успостављена у склопу законитог и уставног рада државног парламента, па се логично и могла развластити само на исти начин, јер све друго је незаконито.

“Грађани очигледно сматрају да може да се живи и без кисеоника, као лијека. Свакодневно удишемо нове лажи и преваре владајућих, а на све лошији квалитет живота се као жохари врло успјешно адаптирамо. За оне који желе нешто да учине ту су увијек механизми непосредне демократије кроз грађански бунт, протест, непослушност и грађанске иницијативе, али не зна се ко је лошије организован – грађани или опозиција која их (као) представља”, истиче наша саговорница.

Ена Бавчић, бранитељка људских права, истиче да је доношење ад-хоц закона опасно, а нарочито оних који легитимирају паралелне институције, поготово када се то ради у клими гдје опозиција шаље поруку како не жели да буде дијелом тог процеса.

“Занимљиво је да у јеку пандемије, када се дешавају највећа разоткривања корупције на нивоу набавке лијекова, први радикалнији корак је усвајање Закона о лијековима РС по хитној процедури. То се дешава баш у тренутку када је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ довела у питање проблематични кисик који се користио у болници у Бањалуци. То показује колико далеко је ова власт спремна да иде како би прикрила властиту корупцију, тј. избјегла одговорност за исту. С друге стране, то говори како желе да избјегну јавне прозивке и губљење повјерење гласачког тијела које је већ доста пољуљано”, рекла је Бавчић за БУКУ.

Она додаје да оно што се дешава у РС већ неко вријеме показује обиљежја ауторитативног режима.

“Ово је само један корак ка признавању тога како је опозиција добродошла само уколико се слаже са владајућом већином. Потпуно игнорисање гласова опозиције, заједно са прављењем институција које ће бити под контролом једне странке јесте дефинитивно утјеловљивање диктатуре. У то нема сумње, уколико у оваквој клими дође до преузимања већих ингеренција у РС, то ће бити и остати под диктаторском палицом Додика и СНСД-а”, истиче наша саговорница.

Додаје да грађани у Републици Српској треба прво да буду свјесни да цијела реторика коју води СНСД тренутно јесте управо само ради интереса те странке.

“Не постоји други разлог зашто би прва институција на тзв. путу за осамостаљење била управо агенција за лијекове у јеку скандала око набавке индустријског кисика. Како се могло видјети у медијима, бојкот гласања у Предсједништву БиХ од неки дан је спријечио дистрибуцију медицинских помагала болницама у РС. Тако да све ове мјере не иду у корист грађана и грађанки, напротив.  Уколико се овај пут не заустави, бојим се да ће се грађани и грађанке РС пробудити у страховлади у којој неће бити медија који ће моћи извјештавати о малверзацијама, гдје ће нестати ионако веома ограничене слободе, те у којој је врло могуће да ће се број Давида повећавати”, истиче наша саговорница.

На крају Ена каже да грађани и грађанке треба да инсистирају на владини права, те да сада више него икада користе право на слободу окупљања, говора и остала права.

“Битно је да се чују гласови који се противе оваквим одлукама из било којих разлога, јер само на тај начин је могуће сачувати ове почетке демократије које имамо. Потребно је превазићи летаргију или страх и почети говорити о стварним посљедицама оваквих одлука на животе грађана и дати допринос освјештавању ваших ближњих о томе шта ово стварно значи, тј. да се не ради о неким националним интересима, него само о интересима појединаца који имају корист од затвореног система”, закључује Ена Бавчић.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.