Девети Бларт фестивал

Удружење Независних Стваралаца и Активиста “Гето” организује девети регионални фестивал Бларт који почиње у четвртак 3. Септембра, а завршава у суботу 6. септембра.

BUKA portal / 01. септембар 2020

 

Овогодишњи фестивал ће се због пандемије реализовати у измјењеном и скраћеном издању. Програм фестивала ће се одржати испред Друштвено Културног Центра “Инцел”.

Фестивал отвара умјетник Армин Ћосић са перформансом “Зоне ин Дангер” путем којег пропитује симбиозу виртуелног и реалног свијета у којима је опасност присутна. Рад тематизира емпатију, зло, екстремизам и игнорантски однос друштва који не критизира постојање опасности у виртуелном и реалном свијету. Након перформанса посјетитељи могу погледати Арминову изложбу “Ниси ти за Босне” која обухвата студентске и самосталне пројекте. Програм почиње у 18 часова
 
Поетско донаторско вече на којој поезију читају Селма Селман, Радмила Петровић и Владана Перлић одржаће се у петак. Донаторско вече за циљ има скупљање књига за алтернативну библиотеку у ромском насељу Ружица (Бихаћ), која ће служити стипендистицама Селмине кампање “Марш у школу”. Услов доласка на поетско вече је књиге или прибор за школу. Почетак донаторске вечери је у 19:30 часова, а модераторка је новинарка Вања Шуњић.

Трећег дана фестивала одржаће се креативна радионица “Магичне биљке око нас” на којој ће полазници проћи процес добијања боје из свјежих и осушених биљака. Радионицу води дипломирана графичка дизајнерица Нина Станаревић и број учесника је ограничен. Креативна радионица почиње у 16:00 часова.

У вечерњем термину од 20:30 часова посјетитељи могу погледати филм “Костакурта – Бајка о Сатанкрајини” редитеља Саше Карановића. Филм је приказан на Сарајево Филм Фестивалу и на Кустендорфу гдје је и добио специјалну награду.

Девети фестивал Бларт завршава музичким концертом кантаутора Игора Божиновића и ДЈ сетом Марие Цхерие. Музички програм као и све остале активности одржаће се испред простора Друштвено Културног Центра “Инцел”. Број посјетитеља је ограничен и свој долазак је потребно најавити организатору. За све који не успију да посјете фестивал биће омогућено праћење поетске вечери и музичког програма на интернет радију БР.

Партнер фестивала је издавачка кућа ППМ Енклава из Србије која је фокусирана на млађе ауторе. Посјетитељи ће моћи да се упознају са њиховим радом и издањима током фестивала. Подршка фестивалу и ове године су Машинска обрада “Магрел” и Импулс портал.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.