Десетак хиљада на протесту у Београду, следећи скуп 16. јануара (ФОТО, ВИДЕО)

На другом протесту „Стоп крвавим кошуљама“, под слоганом „Хајде да се пребројимо“ окупило се на београдским улицама вечерас десетак хиљада грађана, више него прошле суботе, упркос снегу који пада већ више од 24 сата.

Danas.rs / 15. децембар 2018

Фото: Александра Поповић

Следеће окупљање најављено је за 16. јануар, на дан годишњице убиства Оливера Ивановића.

Жути прслуци, пиштаљке, транспаренти и маса људи у 18 сати је на платоу испред Филозофског факултет најавила почетак протеста под паролом „Хајде да се пребројимо“.

Упркос лошој проходности саобраћаја, неколико хиљада демонстраната поново се окупило на позив опозиционих странака и Савеза за Србију, сада са још више опреме и ентузијазма да покаже незадовољство актуелном влашћу.

Грађанима који су се окупили на платоу испред Филозофског факултета, први се обратио академик Душан Теодоровић. Он је поручио да нема фер избора док је Вучић пет сати дневно на телевизијама, као и док не буду сређени бирачки спискови.

„Као што се није питало ко је лево, ко је десно кад су биле поплаве у Обреновцу, ни сада не треба питати ко је лево, ко је десно, када се Србија дави“, рекао је Теодоровић.

Он је позвао и Драгана Бујошевића, директора Радио телевизије Србије (РТС), за којег је рекао да је некада био новинар, да објави да се у Београду вечерас одржава протест.

Теодоровић је поручио да је садашњи режим елементарна непогода од које Србија мора да се брани, те да зато није важно ко је висе лево или висе десно.

– Ко си ти Александре Вучићу да нас питаш ко смо ми, свако од нас је један од пет милиона – поручио је Душан Теодоровић са импровизоване бине испред Филозофског факултета.

Фото: Фонет / Марија Ђоковић

Он је истакао да је Александар Вучић само један патолошки лажов који уништи све што дотакне. Теодоровић је поручио да градјани Вучићу нуде шансу, да колико вечерас седне у ауто и у Мађарску.

– Орбан је примио Груевског, примиће и тебе – нагласио је Теодоровић.

Глумац Тихомир Станић замолио је сваког од окупљених да оном поред кога стоји каже разлог због чега је вечерас на улици и затразио да сваки дан, свакоме кога сретну, понављају тај разлог.

– Дошло је време да кренемо у шетњу – изговорио је Станић, а поворка је уз тактове песме „Има нас гомила“ коју изводе Гоблини, кренула у шетњу.

Саобраћај у Васиној улици био је заустављен, а обезбеђење протеста носи жуте прслуке на којима пише „Један од пет милиона“, а са камиона на коме су звучници се емитује музика.

После говора кна платоу испред Филозофског факултета окупљени су пошли у протестну шетњу централним градским улицама до РТС-а и зграде у којој је седиште председника Србије.

Грађанском протесту присуствују и лидери опозиције Драган Ђилас, председник покретра Двери Бошко Обрадовић, лидер Демократске странке Зоран Лутовац, председник Левице Србије Борко Стефановић и председник Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Демонстранти су, пролазећи поред Скупштине града Београда, узвикивали „Барбара, јави се“, алудирајући на новинарку Студија Б и њен извештај са протеста прошле суботе.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић поручио је на крају шетње „ниједна разбијена глава, ниједна крвава кошуља више“. Он је истакао да ће наставити да се боре против сваког насиља над политичким неистомишљеницима.

Окупљени су на крају углас „Нас, ипак, има више“.

Парола „Хајде да се пребројимо“ потекла је због навода појединих медија и актуелне валсти да се током прошлог протеста одржаног 8. децембра окупио мали број грађана, док организатори тврде да је било више од 10.000 незадовољних грађана.

Протест против насиља одржава се поводом напада на лидера Левице Србије и једног од оснивача Савеза за Србију Борка Стефановића и још двојицу активиста у Крушевцу, односно поводом насиље које, како из опозиције истичу, актуелна власт врши над онима који мисле другачије.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.