Данас се обиљежава Европски дан борбе против трговине људима

Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свијету који утиче на живот милиона људи широм свијета и одузима им њихово достојанство.

Maja Isović Dobrijević / 18. октобар 2021

 

Европски дан борбе против трговине људима обиљежава се 18.10. сваке године од 2007. са циљем да се подигне свијест о проблему трговине људима, људским правима, као и потреби за квалитетнијим политикама за превенцију и борбу против трговине људима.

Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свијету који утиче на живот милиона људи широм свијета и одузима им њихово достојанство.

Трговина људима дио је нове терминологије у представљању проблема ропског положаја људи. Зато би најједноставнија дефиниција овог појма гласила да је “трговина људима, посебно женама и дјецом, трговина људском биједом, те представља један од највећих злочина нашег доба”.

Трговина људима према дефиницији значи регрутовање, транспорт, трансфер, скривање или прихват особа путем пријетње или употребом силе или других облика принуде, отмице, преваре, обмањивања, злоупотребе власти или стања угрожености, давања или примања новца или бенефиција за добијање пристанка особе која има контролу над неком другом особом, у сврху експлоатације.

Подсјетимо да израз трговина људима исто тако обухвата сљедеће појмове кривичних дјела која су предвиђена Кривичним законом Босне и Херцеговине: заснивање ропског односа и превоз особа у ропском односу, кријумчарење особа, међународно врбовање ради проституције и незаконито ускраћивање идентификацијских докумената.

Овај термин, такође, обухвата кривична дјела трговине људима која су предвиђена кривичним законима ентитета и Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине ради вршења проституције, искориштавање дјеце у сврху порнографије, производња и приказивање дјечије порнографије, навођење на проституцију и упознавање дјетета са порнографијом.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поводом Европског дана борбе против трговине људима, упозорава да је трговина људима озбиљно кривично дјело и кршење људских права и да је као такво забрањено како домаћим законима, тако и међународним правом.

У Републици Српској последњих година је доминантна унутрашња трговина људима, чије су жртве углавном домаћи држављани, које експлоатишу такође домаћи држављани.  

"У првих девет мјесеци ове године Министарство унутрашњих послова није имало евидентираних кривичних дјела Трговина људима и КД Трговина дјецом. У јануару ове године потврђена је оптужница за кривично дјело Трговина дјецом, а већ у јулу ове године донешена је пресуда којом су три лица проглашена кривим за наведено кривично дјелом и изречена им је казна. Као што је то случај и у другим државама, жртва трговине људима може постати свако лице без обзира на образовање, пол, године, или националну припадност. Међутим, одређене групе, као што су незапослене особе, нерегуларни мигранти, избјеглице, дјеца без пратње, нестала дјеца, маргинализоване групе, и други су у већем ризику да упадну у ланац трговине људима. Жене и дјеца јесу најчешће, али не и искључиве жртве трговине људима. Последњих година се присутан је све већи број мушкараца – жртава трговине људима у циљу радне експлоатације", кажу из МУП-а.

Усвајањем измјена Кривичног законика Републике Српске у фебруару 2021. године присиљавање на просјачење прописано као облик експлоатације жртава трговине људима.

"Овим измјенама створене су претпоставке за кривично гоњење овог вида искориштавања, што до сада није био случај", истичу.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.