Данас је Дан пореске слободе БиХ

Бх. друштво је данас теоретски зарадило довољно да плати своје порезе, стога свим грађанкама и грађанима желимо сретан Дан пореске слободе!

BUKA portal / 10. јун 2019

Данашњи датум, 10. јуни, значајан је за све пореске обвезнике, јер показује колико дуго Босанци и Херцеговци требају радити како би платили све овогодишње порезе. До данас смо радили да бисмо платили укупан износ ПДВ-а, акциза/трошарина, путарина, доприноса за пензионо, здравствено и осигурање од незапослености, порез на доходак и добит, те друге мање порезе, таксе и накнаде. Од данас па до краја године радимо за себе и своје потребе. 

Шта се промијенило у односу на претходне двије године?

Ове године су грађани БиХ радили за плаћање пореза 161 дан, док су 2018. године радили 162 дана (Дан пореске слободе је падао на 11. јуни), а 2017. године су радили 152 дана (Дан пореске слободе је падао на 2. јуни). Због веће економске активности и повећане контроле, у претходној години је побољшана наплата пореза, те је износ свих наплаћених пореза био виши у односу на 2017. годину. Ипак, већа економка активност је резултирала растом БДП-а, што је утицало на то да порезни терет остане на истом нивоу.

На www.мојпорез.ба можете израчунати свој лични Дан пореске слободе!

Овим поводом представљамо ажурирану платформу www.мојпорез.ба на којој можете израчунати ваш лични Дан пореске слободе – дан када престајете радити за плаћање пореза, а почињете радити за себе. Због комплексног пореског система и сложене административне структуре државног апарата, прикупљање и утрошак пореза грађанима су слабо разумљиви. Овај алат кориснику/ици омогућава да на основу сопствених примања и потрошачких навика сазна колико пореза плаћа на годишњем и мјесечном нивоу, по којим основама, те на шта се тачно троши новац који уплаћује у буджете. Дан пореске слободе за просјечног радника/цу у БиХ је тек за мјесец и по дана. 

Шта све плаћамо кроз порезе?

Грађани БиХ требају бити свјесни да кроз порезе и доприносе плаћају јавне услуге (пензије, здравство, образовање, инфрастуктуру, администрацију, одбрану, јавни ред и сигурност, социјалну заштиту...) и информисани о износу новца који на мјесечном и годишњем нивоу издвајају у те сврхе. Примјера ради, у 2018. години највише пореског новца је потрошено на пензије и социјалну заштиту, здравство, те опште јавне услуге, а тачан износ потрошен на појединачне јавне функције, као и износ скупљених порезних средстава се може пронаћи на www.мојпорез.ба. На овај начин платформа има и едукативну улогу, јер ће грађани и грађанке након кориштења платформе знати колико свог новца издвајају за појединачне јавне услуге, а на основу чега могу донијети свој суд о задовољству за пружене јавне услуге.

Платформа www.мојпорез.ба је креирана од стране Центра за политике и управљање и У.Г. Зашто не у сарадњи са Центре фор Интернатионал Привате Ентерприсе и Литхуаниан Фрее Маркет Институте.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.