Црна Гора ће тужити Владу Георгиева због “негирања црногорског идентитета” и национализма ВИДЕО

Црногорско Министарство културе саопштило је да ће поднети пријаву против Владе Георгиева, организатора манифестације “Трг од ћирилице” која је одржана у Херцег Новом

BUKA portal / 14. август 2019

Поручили су да смотре културе не смеју да буду изговор за организацију националистичких скупова, а посебно када се њима негира црногорски идентитет.

Манифестацију “Трг од ћирилице”, коју је у Херцег Новом у уторак званично организовала Митрополија црногорско приморска, обележио је наступ Георгиева, који је певао “Тамо далеко” и “Црна Гора и Србија то је једна фамилија”.

Из Министарства наводе да су путем разних мултимедијалних садржаја сви могли да виде на који се начин крши читав низ законских одредби, и то на манифестацији јавног карактера.

“Истицање симбола других држава, скрнављење званичне химне Црне Горе уз готово незаобилазне политичке и националистичке поруке, само су неки од елемената због којих ће Министарство културе против организатора концерта поднети пријаву пред надлежним органима”, наводи се у саопштењу, преноси РТЦГ.

На програме какав је био онај у Херцег Новом Министарство културе и држава Црна Гора, како се наводи, неће ћутати – напротив.

“Свако коме концепт ‘манифестација културе’ буде параван за националистичке поруке и кршење закона од сада ће одговарати у складу са прописима ове државе”, стоји у саопштењу.

Из Министарства су поздравили одлуку Општине Будва да након оштрих реакција црногорске јавности одустане од организације концерта трубача из Гуче.

Организатори скупа у Херцег Новом су саопштили да су прикупљена новчана средства намењена обнови манастира Бањска на Косову и Св. архангела Михаила на Михољској Превлаци.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.