Човјек са 11 идентитета: Кандић је у Сирију и Ирак пребацио више од 20 хиљада терориста

Мирсад Кандић организовао је најмање двадесет хиљада прелазака на територију под контролом терористичке Исламске државе. ИСИЛ га је задужио да провјерава особе које су се из западних земаља жељеле придружити овој терористичкој организацији. Себе је звао "шеф границе"

Avdo Avdić / 03. новембар 2017

Аустралски тинејџер Јаке Биларди прве упуте је добио путем титтера. Потом га је Абу Кхалед Ал Турки пребацио на хатсапп комуникацију и предложио му да промијени идентитет. Комуницирали су од августа 2014.  до почетка 2015. године и у том је периоду Биларди кренуо пут Истанбула. На аеродрому у Турској га је чекала особа која га је пребацила на погранично подучје са Сиријом. Тамо га је дочекао Абу Кхалед Ал Турки или правог имена – Мирсад Кандић. Пребацио га је на територију Сирије под именом Абу Абдуллах ал-Аустрали.

 “Мирсад Кандић је наставио одржавати контакт са овом особом по његовом доласку у Сирију. Подржавао га је у намјери да изврши самоубилачки напад”, пише у Интерполовој потјерници на основу које је Мирсад Кандић ухапшен у БиХ.

ШЕФ ГРАНИЦЕ

И, заиста, 11. марта 2015. године Аустралац Јаке Биларди, са новим именом Абу Абдуллах Ал Аустрали разнио се аутомобилом бомбом у ирачком граду Рамада. Вијест о његовом самоубилачком нападу на свом титтер профилу објавио је Мирсад Кандић приложивши посљедњу фотографију Јаке Билардија насталу док терориста сједи у аутомобилу пуном експлозива. Бомбаш самоубица Јаке Биларди од тада је познат као Јихади Јаке. А Косовар Мирсад Кандић и службено је постао један од најбитнијих ИСИЛ-ових људи. 

За себе је, пише у документима полицијских агенција у које је Журнал имао увид, волио рећи да је шеф границе између Сирије и Турске.

“Контактирао је особе из САД-а, Британије, Аустралије и Европе и давао им упуте како да дођу на територију Сирије”, пише у потјерници за Кандићем.

Према подацима сигурносних служби, што посредно, што непосредно, организовао  је најмање двадесет хиљада прелазака на територију под контролом терористичке Исламске државе. Према истим изворима Журнала, ИСИЛ га је задужио да провјерава особе које су се из западних земаља жељеле придружити овој терористичкој организацији. 

ЈЕДАНАЕСТ ИДЕНТИТЕТА

“Добровољцима је савјетовао да се на територију ИСИЛ-а пребацују преко Турске, а не преко Саудијске Арабије и Ирака”, пише у документима полицијских агенција. 

За своје акције користио је бројне лажне идентитете. Међународне сигурносне службе регистрирале су најмање једанаест имена. Имао је документе на имена Мирсад Абдулрахим, Абдул Рахим Ал Босни, Абул Рахим Ал Босни, Абдул Рахим, Абу Кхалед Ал Турки, Мирсад Кандок, Фирес Алфи. Нјегов боравак регистрован је у Турској, Албанији, Бугарској, Нјемачкој, Ираку, Сирији и на крају у БиХ гдје се скрасио у јануару ове године. Лоциран је на основу телефонске картице купљене у Уједињеним Арапским Емиратима, коју је користио приликом слијетања у БиХ. И од тада  је кренула потрага за њим. 

Коначно је пронађен крајем јуна ове године у сарајевском насељу Грбавица. Ухапшен је 4. јула. У његовом мобителу пронађене су преписке са ИСлЛ-овим официрима из Раке. Био је у контакту са неколико особа у БиХ. Говори енглески, албански, босански и руски језик, а у БиХ је ушао са лажним украјинским пасошем на име Иван Поповић.

 

Извор

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.