Чомски: Систем врједновања ученика и наставника вјештачки

“Погледајте шта се дешава образовању. У посљедње вријеме, нагласак је на оцјењивању и дјеце и наставника, па се учење своди на припреме за тестове. А тестирања утичу како на судбину ученика, тако и наставника”, истиче Чомски.

Noam Čomski / 17. август 2015

 “Наставници се не рангирају према својој способности да помогну дјеци да остваре своје потенцијале и истраже своје креативна интересовања. Те ствари не подлијежу тестовима”,  истакао је он. 

Он додаје да то гарантовано уништава сваки смислени образовни процес.

“Наставник не може да буде креативан, маштовит нити да узима у обзир различите потребе ученика. Ученици, с друге стране, не могу да слиједе своја интересовања, јер морају да уче за сутрашњи контролни задатак. А од резултата тестова зависи и будућност ученика и наставника”, казао је Чомски.

Према његовим ријечима бирократе које сједе по канцеларијама нису лоши људи, већ раде унутар система чије су идеологија и доктрине изузетно штетне.

“За почетак, не морате све вријеме оцјењивати људе… Они не морају стално бивати рангирани према неким вјештачким стандардима. Сам систем врједновања је потпуно вјештачки. Наставници се не рангирају према својој способности да помогну дјеци да остваре своје потенцијале и истраже своја креативна интересовања. Те ствари не подлијежу тестовима…Ви рангирате, али то је углавном бесмислено и само по себи штетно. Претвара нас у особе које своје животе посвећују бољем рангирању, умјесто да чинимо ствари које су вриједне и важне”, додао је Чомски.

Како наводи Чомски оцјењивање у основној школи је веома разорно, што је, како истиче, увидио када су његова дјеца била основци.

“Већ када стигну до трећег разреда, ствара се подјела на глупе и паметне. Ако си сврстан међу глупе, онда те школа третира на потпуно другачији начин него кад си међу паметнима. Замислите шта то чини дјеци. Она то веома озбиљно схватају, што је погубно за њих, а притом нема никакве везе са образовањем ”, додаје Чомски.

Он наглашава да је образовање – развијање сопствених потенцијала и сопствене креативности.

“Можда нећете бити сјајни у школи, али ћете бити одличан умјетник. Шта је лоше у томе? То је само другачији начин да живите испуњеним животом, да оплемените и себе и оне око вас”, нагласио је Чомски.

Према његовим ријечима сама идеја рангирања је штетна и она је дио система који треба да створи тзв. “економског човјека”.

“То је неко ко рационално калкулише како да побољша сопствени статус и своје богатство, не обраћајући пажњу ни на шта друго. Ко тежи да гомила материјална добра, јер је то оно што може да се измјери. Ако сте добри у томе, онда сте рационална особа која доноси одлуке на основу чињеница. Повећавате свој “људски капитал” који можете да продате на тржишту… О каквом то човјеку говоримо? Да ли је то људско биће које желимо да створимо? Сви ти механизми – тестирање, процјењивање, мјерење, врједновање – присиљавају људе да развију такве особине… А такве идеје имају своје посљедице…”, закључује Чомски.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.