ЦИЈЕНА У ФБиХ 80 КМ, у РС 105 КМ: Институт за јавно здравство инкасирао 5 милиона КМ од комерцијалног ПЦР тестирања, највише у јануару

Првобитна цијена ПЦР тестирања у комерцијалне сврхе била је 200 КМ, да би се цијена 13.августа смањила на 150 КМ, а средином децембра она је спала на 105 КМ. Таква је цијена и данас.

Elvir Padalović / 07. април 2021

Foto: BUKA

 

Република Српска увела је комерцијално тестирање почетком августа прошле године.

Од тог периода обављено је око 47 100 таквих тестова, а простом рачуницом долазимо до податка да је Институт за јавно здравство Репулике Српске инкасирао преко 5 милиона КМ за ову врсту услуге.

Првобитна цијена ПЦР тестирања у комерцијалне сврхе била је 200 КМ, да би се цијена 13.августа смањила на 150 КМ, а средином децембра она је спала на 105 КМ. Таква је цијена и данас.

Цијена набавке комерцијалних тестова је одређена према сљедећим параметрима: цијени кадра, амортизацијом опреме, потрошни материјал, раст, развој и усавршавање и режијски трошкови 

Према најновијим подацима, у Републици Српској су тестиране 238.233 особе, што значи да је удио комерцијалних тестова од почетка тестирања око 20%. Међутим, у 2021. години, расте постотак удјела комерцијалних тестова у укупном броју тестирања. 

Према доступним подацима од 37.579 одрађених тестова за прва два мјесеца текуће године урађено је 22.700 комерцијалних тестова, што износи 60%. Највећи број комерцијалних тестирања урађен је у јануару због повећаног броја путовања током празника.

У Републици Српској ПЦР тестирања могу обављати само јавне установе, док приватници раде само серолошка и антигенска тестирања. Тако стоји у Закону о здравственој заштити становништва и Закону о заштити становништва од заразних болести. 

Поред Института, узорци за ПЦР тест се анализирају у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници у Фочи и болницама Св. Врачеви у Бијељини и Св. Апостол Лука у Добоју.

Како нам је речено у Институту за јавно здравство, средства од комерцијалног тестирања иду у буджет Института и он се користи за набавку ПЦР тестова, екстракција, вирусних транспортних медија, пратећег потрошног материјала, лабораторијску опрему, личну заштитну опрему за запослене на узорковању у лабораторији, плате запослених у лабораторији те режијске трошкове.

Федерација БиХ снизила цијене тестирања, када ће Република Српска?

У Федерацији БиХ од 1.априла је јефтиније комерцијално тестирање на вирус корона. Комерцијална цијена тестирања ПЦР методом сада ће коштати 68 КМ без ПДВ-а, односно 79,56 са ПДВ-ом, серолошко тестирање кошта 36 КМ без ПДВ, односно 42 КМ са ПДВ-ом, а антигенско 32 КМ без ПДВ-а, односно 37,44 КМ са ПДВ-ом.

У Републици Српској ће се анализирати појефтињење комерцијалних ПЦР тестова, али засад од појефтињења нема ништа због "више набавне цијене тестова"

 

 

Набавке ПЦР тестова и потрошног материјала

Провјерили смо како се набављала роба за ПЦР тестирања. Према нашој анализи Институт је извршио набавке за потребе ПЦР тестирања у вриједности од око 530 000 КМ. 

Према доступним подацима, Институт за јавно здравство Републике Српске је 1.2.2021. године потписао уговор са фурмом СпектроЛаб за набавку РТ ПЦР тестова на САРС ЦоВ-2 путем преговарачког поступка без објављивања обавјештења о набавци, вриједности 135.000 КМ, за 15 000 ПЦР тестова

На сајту Института објављена је и "свјежа" набавка од 17,000 КМ за набавку ПЦР тестова, а овај посао такође је додјељен фирми "СпектроЛаб" из Бањалуке. Ни овдје се не зна колика је појединачна цијена ПЦР теста.

Фирма ЦЕЕМЕД из Хаджића набавила је за потребе Института за јавно здравство Републике Српске ПЦР тестове у вриједности од 33 600 КМ без ПДВ-а. Уговор је додјељен 1.12.2020.године 

Три фирме су набавиле потрошни материјал односно пластику за ПЦР потребног за тестирање на САРС укупне вриједности 223 000 КМ без ПДВ-а. И то почетком октобра 2020. године.

Почетком септембра 2020. године Институт за јавно здравство Републике Српске набавио је Потрошни материјал за комерцијално тестирање од три фирме. 

Тако је фирми СпектроЛаб додјељено је 97 500 КМ без ПДВ-а за РТ ПЦР Кит за детекцију вируса. Фирма "Биомедица" д.о.о из ИЛидже набавила је потрошни материјал за серолошку дијагностику за кориштење на апарату Дyнеx вриједности 11.358,52 , док је "Брома бел" набавила Потрошни материјал - тест за серолошку дијагностику за кориштење на апарату Видас, у износу од 11.171, 80 КМ.

Оно што је у овом моменту готово па немогуће утврдити јесте колико је Република Српска укупно набавила ПЦР тестова, колико од тога је за комерцијалну употребу.  

Подсјетимо да комерцијално тестирање није обухваћено средствима која долазе из донација, већ су тестови набављени властитим средствима Института за јавно здравство РС

Поред тога, не зна се ни тачна набавна цијена ПЦР тестова. Међутим приликом донирања 40.032 ПЦР тестова произвођача “Макура” Босни Херцеговини,  наведено је да они коштају око 450.000 еура, што значи да је цијена ових ПЦР тестова око 10 ЕУРА. 
 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.