Цијела Британија бруји о бизарном иступу Бориса Јохнсона који је обиљежио и немили догађај иза његових леђа

Британски премијер Борис Јохнсон одржао је у четвртак у Wест Yорксхиреу говор пред полазницима полицијског коледжа који британски медији описују као прилично бизаран.

BUKA portal / 06. септембар 2019

Премијер као да је причао из главе иако је пред собом вртио неке папире и на тренутке је звучао прилично неповезано, а изјавио је између осталог да би радије био ‘мртав у јарку’ него пристао на одгоду Бреxита, пише Гуардиан.

Јохнсоново обраћање и након тога одговарање на питање новинарима каснило је готово сат времена. Кад је коначно стигао за говорницу, дјеловао је потпуно неприпремљено и растресено.

У једном је тренутку покушао цитирати полицијско упозорење које се изговара приликом хапшења, но никако се није могао сјетити текста па се освртао тражећи помоћ од младих полицајаца.

При крају питања и одговора једној полицајки која је стајала иза премијера нагло је позлило па је на крају сјела. Док је публици већ било јасно да би дјевојка сваки трен могла пасти у несвијест, премијер је наставио говорити, а кад је и он схватио да јој није добро, изненадио се и рекао:

- Ово је знак да превише причам.

Британски парламентарци касније су критизирали Доwнинг Стреет због политизирања полиције користећи службенике као кулису за премијеров говор.

Бројна новинарска питања након говора фокусирала су се на оставку његова брата Јоа Јохнсона у влади, а упитан би ли могао обећати да никад неће тражити одгоду Бреxита од ЕУ, рекао је:

- Да, могу обећати. Радије бих лежао мртав у јарку.

Кад су га питали би ли дао оставку ако га на то присили закон који би у понедјељак могао ступити на снагу, одбио је одговорити:

- Гледајте, ја… стварно… То кошта милијарде фунти мјесечно, а не постиже се ништа. Који је забога смисао даљњег одгађања? Мислим да је то потпуно, али потпуно бесмислено.

Његова влада у понедјељак ће заступницима доњег дома поднијети нови захтјев о одржавању пријевремених избора, за што треба добити двотрећинску већину. Бит ће то други Јохнсонов покушај да распише пријевремене изборе пошто је у сриједу изгубио, јер су му се успротивили опорба и конзервативни побуњеници због чега је 21 конзервативног заступника избацио из странке те изгубио парламентарну већину.

Но, околности су се промијениле и лабуристи, водећа опорбена странка, могли би у понедјељак гласати за изборе ако на снагу ступи споменути закон о одгоди Бреxита и тиме се спријечи неуређен излазак из ЕУ 31. листопада. Наиме, мало је вјеројатно да ће до 31. листопада Еуропска унија одобрити Јохнсонове захтјеве о измјени споразума о Бреxиту који је испреговарала његова претходница, бивша премијерка Тхереса Маy, а који никада није добио подршку у парламенту те је она у коначници отишла с власти.

 

Преузето из Јутарњег листа

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.