Четнички злочини у Херцеговини

Обећао сам Радошу Бајићу да ћу му у сваком свом одговору на његов „утук” указати на бар два документа која недвосмислено доказују злочиначку делатност Дражину. То је мој дуг према оцу, командиру вода Друге рачанске партизанске чете...

Radomir Jovanović / 23. новембар 2018

Ко о чему, Радош Бајић о „мученику, родољубу и патриоти” ђенералу Дражи Михаиловићу. Његова вечита инспирација! („Моравац у Херцеговини”, 17. новембра). Повод, боље рећи изговор за величање ове личности аутор је нашао у свом присуству на отварању Дома културе у Невесињу, именованом по Небојши Глоговцу, то јест у чињеници да је овом прерано преминулом глумцу поверио улогу Драже у ТВ серији „Равна гора”.

О овој теми полемисао сам са Радошем Бајићем на страницама овог листа крајем маја и почетком јуна, после његове жалопојке што није добио средства да сними још 40 епизода „Равне горе” у којима би, каже, показао и доказао сву величину и епску узвишеност равногорског покрета. Обећао сам Радошу Бајићу да ћу му у сваком свом одговору на његов „утук” указати на бар два документа која недвосмислено доказују злочиначку делатност Дражину. То је мој дуг према оцу, командиру вода Друге рачанске партизанске чете, кога су четници ухватили и предали Немцима, а ови га стрељали у логору на Бањици.

Радош Бајић с правом велича „јуначко Невесиње и херојску Херцеговину” и вековну борбу народа са тог простора за слободу. Помиње невесињску пушку 1845, страдање народа 1992–1994, имаде простора и мотива да говори о својим брковима и унучићима, а не помену ни Велики, а камоли Други светски рат. Зна се зашто. Зато што су на том простору четници под командом Чиче извршили невероватна зверства. Ево доказа: Докуменат бр. 295, од 13. фебруара 1943: Наређује се хитно прикупљање бар хиљаду људи ради напада на комунисте (борце партизанских јединица) у Невесињу и широј околини, а од Невесињаца створити једну групу која ће деловати према Прозору и Мостару. „Ова акција мора да донесе одлучно тучење комуниста. Ако комунисти нису прешли Неретву, напасти их са Талијанима одмах, а ако су прешли напасти их од Јабланице у бок и позадину.” Докуменат бр. 314, од 20. фебруара 1943: Наредба мајору Радуловићу да одмах крене у Невесиње са 1.000 људи. „Побити све комунисте (партизанске борце) у Мостару, Невесињу и осталим варошима. У току сутрашњег дана 500 војних људи да помогну Пантићу за набијање комуниста у Неретву.”

После овога не знам ко је „мученик”.

 

Радомир Јовановић, проф. у пензији, Жича


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.