Брутална прича о најпознатијој ратној фотографији

Еддие Адамс снимио је убојство човјека точно у тренутку кад је метак ушао у његову лубању

BUKA portal / 11. јун 2019

Пиштољ је већ трзнуо у испруженој руци војника, док се заробљениково лице згрчило од удара метка који улази у сљепоочницу.

У лијевом углу фотографије је војник који је шокиран пуцњем, направио гримасу.

Тешко је не осјећати истовремено одбојност и кривњу, знајући да гледамо фотографију снимљену точно у тренутку смрти.

Балистички стручњаци кажу да ова фотографија - која је постала позната као 'Саигонска егзекуција' - показује микросекунду у којој је метак ушао у човјекову главу.

Фотографија Еддиеа Адама на којој бригадни генерал Нгуyен Нгоц Лоан убија заробљеника Нгуyен Ван Лема, припадника Фронте националног ослобођења Јужног Вијетнама, сматра се једном од најмоћнијих фотографија Вијетнамског рата. Отиснута је у свим новинама широм свијета и постала је симбол бруталности и ратне анархије. 

У Америци је пак фотографија потакнула снажни осјећај узалудности Вијетнамског рата и осјећаја да у том рату неће бити побједника. - Постоји нешто у природи фотографије која дубоко утјече на гледатеља и остаје урезана у сјећање, каже Бен Wригхт, директор за комуникације у Долпх Брисцое центру за америчку повијест. Центар, са сједиштем на Свеучилишту Теxас у Аустину, чува Адамсову архиву фотографија, докумената и преписки.

Саигонско стратиште

- Да је овај пуцањ снимљен филмском камером, снимка би била језовита, али не би изазвала исте осјећаје тешке трагедије и не би тако снажно обиљежила тај тренутак.

Али фотографија ипак не може оно што може филмски забиљежени материјал. Не може у потпуности објаснити околности и атмосферу на улицама Саигона 1. вељаче 1968., два дана након што су снаге Народне војске Сјеверног Вијетнама и Виет Конга - односно Фронте за национално ослобођење Јужног Вијетнама, покренули Тет офензиву.

Десеци градова Јужног Вијетнама освојени су изненадном акцијом. Тешке уличне борбе претвориле су Саигона у стратиште, а каос је настао кад је војска Јужног Вијетнама ухитила осумњиченог вођу скупине Виет Цонг, Нгуyен Ван Лема, на мјесту масовне гробнице с више од 30 цивила.

Адамс је почео снимати фотографије још док је група војника с генералом Лоаном натјерала Лема свезаних руку на леђима, у правцу Лоановог джипа. Лоан је стајао поред Лема прије него што је уперио пиштољ у главу затвореника. - Мислио сам да ће му само пријетити или га малтретирати, па сам аутоматски подигнуо фотоапарат и снимио фотографију, рекао је касније Адамс. Вјеровало се да је заробљени Лем убио жену и шестеро дјеце једном од Лоанових колега, па је официр испалио метак. - Ако оклијевате, ако не извршавате своју дужност, људи вас неће слиједити, објаснио је свој непредвидиви поступак.

Убојица постаје жртва

Лоан је одиграо пресудну улогу тијеком првих 72 сата у Тет Офензиви, предводећи постројбе да би спријечили пад Саигона, тврди пуковник Туллиус Ацампора, који је двије године радио као часник за везу америчке војске.

Адамс је рекао да је на први поглед стекао дојам да је Лоан "хладни, зловољни убојица". Али након што је путовао с њим диљем земље, ревидирао је своју процјену.

- Он је производ сувременог Вијетнама и свог времена, рекао је Адамс након што је напустио Вијетнам. Адамс је фотографију снимио 1. вељаче 1968. године, а у свибњу идуће године фотограф је за њу освојио највреднију новинарску награду - Пулитзера.

Унаточ планетарном успјеху и честиткама од колега који су такођер освојили ову награду, затим тадашњег америчког предсједника Рицхарда Ниxона, па чак и школске дјеце диљем Америке, фотографија је почела прогонити свог аутора.

- Добио сам новац за приказ једног човјека који је убио другог, рекао је Адамс на церемонији поводом награде додјеле награда. -

- Два су живота уништена, а ја сам за то плаћен и постао сам херој. Адамс и Лоан остали су у контакту, чак су и постали пријатељи након што је генерал на крају рата побјегао из Јужног Вијетнама у Сједињене Државе. Но, по доласку Лоана у амерички имиграцијски уред хтјели су га депортирати и то баш због Адамсове фотографије.  

Тражили су од Адамса да свједочи против Лоана, но овај је направио управо супротно. Адамс се чак појавио на телевизији како би објаснио околности фотографије. Конгрес је коначно укинуо депортацију и Лоану је допуштено да остане.

Отворио је ресторан у предграђу Wасхингтона који је на менију имао хамбургере, пиззу и вијетнамске јела. Једна фотографија у Wасхингтон Посту поновно га је довела у средиште пажње америчке јавности.

Приказала је остарјелог Лоана како сједи за шанком свог ресторана, а у потпису је опет поновљена његова животна прича. На крају се присилно умировио јер му је посао уништила прича о његовом животном путу. 

Слава и Адамсу уништила живот

Адамс се касније присјетио како је приликом задњег посјета Лоановом ресторану у WЦ-у прочитао увредљиве графите које су Лоанови гости урезали у зидове. Хал Буелл, Адамсов уредник фотографије у Ассоциатед Прессу каже да је 'Саигонска егзекуција' и даље присутна у сјећању људи иако је од ње прошло 50 година јер је у само једном квадрату пуна симболика ратне бруталности.  

- Као и све иконе, она сажима оно што је прошло, обухваћа тренутак и, ако смо довољно паметни, говори нам нешто о будућој бруталности коју обећавају сви ратови, каже Буелл. - Еддие је и сам говорио да је фотографија моћно оружје, каже Буелл.

- Фотографија је по својој природи селективна, изолира један тренутак, раздвајајући тај тренутак од тренутака прије и након тога, који би вјеројатно прилагодили њезино значење, објашњава уредник АП-а.   

Адамсу је слиједила велика фотографска каријера.

Освојио је више од 500 награда за најбољег фоторепортера, а обишао је ратишта у још 13 ратова и фотографирао многе познате личности попут Роналда Реагана, Фидела Цастроа и Малцолма X. Унаточ свему што је постигао након Вијетнама, тренутак његове најпознатије фотографије прогонио га је остатак живота.

- С том фотографијом убијене су двије особе, написао је Адамс након смрти генерала Лоана од карцинома 1998. године. - Генерал је убио Виет Конг, а ја сам својом камером убио генерала, рекао је Адамс који је умро 2004. године у 71. години живота.

Прочитајте више на:  www.еxпресс.хр

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.