Британију је 1936. тресла гора афера него данас, краљ је оженио разведену жену

Сличност с догађајем из 1936.

BUKA portal / 14. јануар 2020

 

Прошлоседмично саопштење принца Харрyја, војводе од Суссеxа, и његове супруге, Мегхан Маркле, да се повлаче с краљевских дужности је узбуркало како саму краљевску обитељ, тако и јавност. Британска краљевина се одликује дугачком и строгом традицијом, те није изненађујуће што је њихов потез схваћен као неконвенционалан, али није нужно и без преседана.

Сличност с догађајем из 1936.

Паралеле су повучене између догађаја из прошлог стољећа, точније 1936. године када је стриц краљице Елизабете, Едуард ВИИИ., донио одлуку напустити пријестоље како би оженио Wаллис Симпсон, припадницу америчког високог друштва.

Занимљива је сличност између ових догађаја. Оба случаја одликују се тензијом између чланова краљевске обитељи, као и знатном медијском пажњом, и у оба случаја је присутна жена из САД-а.

Оно што је важна разлика је чињеница да је Едуард ВИИИ. привремено био краљ. Као британски монарх, он је уједно био и поглавар Англиканске цркве. Његова жеља да се ожени Wаллис Симпсон није се слагала с црквеним начелима, јер је Wаллис иза себе имала два пропала брака, пише Натионал Геограпхиц.

Народ је на Wаллис гледао као на посрнулу жену, а није задобила ни наклоност британске владе. Овакве околности су довеле до уставне кризе.

Едуард ВИИИ. се једно вријеме залагао за такозвани морганатски брак. У том случају, потомство мушкарца и жене, који не припадају истом друштвеном сталежу, не може насљеђивати титуле и краљевске повластице.

Будући да компромис није пронађен, Едуард ВИИИ. је абдицирао 10. просинца 1936. године. С Wаллис се сели у Француску, гдје се вјенчају годину дана касније, након што је њен претходни брак и законски окончан.

Ови догађаји су толико уздрмали сам концепт британске монархије, да је Тиме Магазине прогласио Wаллис Симпсон "Женом године 1936".

 

 

Сличне околности и у случају Харyyја и Маркле

Околности брака између принца Харрyја и Мегхан Маркле неодољиво подсјећају на збивања из прошлости, ако се у обзир узме заокупљеност јавности чињеницом да је Мегхан глумица из САД-а која за собом већ има један брак.

Ипак, иако је принц Харрy припадник краљевске обитељи, није и монарх, као што је то био случај с његовим прастрицем. Он заузима тек шесто мјесто у реду за британско пријестоље, а да би у потпуности био изузет из тог поретка, нужно је да му краљица Елизабета ИИ. уручи службени отпуст, па да затим парламент Уједињеног Краљевства донесе посебан закон којим ће се отпуст реализирати.

Нема назнака да ће се принц Харрy одрећи своје титуле или мјеста у реду за пријестоље. Штовише, на web страници војводе од Суссеxа је истакнута намјера пара да с поносом настави традицију Њеног Краљевског Височанства.

Принц Харрy и Мегхан Маркле намјеравају подијелити своје вријеме између Уједињеног Краљевства и Сјеверне Америке, те ће због тога бити изузети из одређених церемонијалних улога. Претпоставке су да ће се наизмјенично преселити у Калифорнију и Канаду.

Још једна разлика између принца Харрyја и његовог претка је та што је Едуарду ВИИИ. била одређена доживотна мировина у замјену за изгнанство у Француској. Насупрот томе, принц Харрy и Мегхан намјеравају се одрећи својих краљевских примања, која долазе од пореза британских грађана.

Остаје питање како ће се принц Хари и његова супруга издржавати, али и како ће њихово повлачење са краљевских дужности изгледати.

Индеx


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.