Бранислав Бореновић за БУКУ: Постоји могућност за нову већину! АНП може, али да се угради Резолуција о војној неутралности

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић говорио је за Буку о институционалној кризи, могућем стварању нове коалиције на нивоу БиХ и шта би он урадио да је на мјесту Милорада Додика.

Milovan Matić / 28. август 2019

Buka

Након што је пропао још један покушај да Босна и Херцеговина добије канидата за предсједавајућег Савјета министара, криза власти постала је још израженија.

Ни Споразум о сарадњи који су потписали лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА није донио ништа ново на политичкој сцени, па је тако БиХ и даље баз власти на нивоу државе, док је само једна тема, Годишњи национални програм за чланство у НАТО (АНП), постао питање свих питања.


У свему томе највише испаштају грађани, који масовно одлазе из земље, чиме се тренутно нико не бави.

 

Предсједник ПДП-а у интервју за наш портал сматра да је ово јасан показатељ да су ове три политичке странке најодговорније за стање у којем се земља налази по питању формирања власти. 


„Оне су и започеле тај процес одмах послије избора. Подршком СДА управо је СНСД добио четири делегата у Дому народа, исто тако и ХДЗ. Те три странке су изабрале себи колегијуме од својих људи, врло успјешно подијелили ресоре у будућем Савјету министара, посмјењивали су све што је било српских амбасадора, конзула, представника у Централној банци и почели да имплементирају тај неки свој договор који су имали послије избора. Међутим, дошло је до застоја који највише показује неку врсту немоћи и Додика и СНСД-а  који не могу било шта ураде, иако имају готово све кључне полуге у својим рукама. И већину у Парламентарној скупштини и подјелу ресора, и свог лидера у Предсједништву. Због тога ће бити и даље фрустрација у наредном периоду. Јасно је да ту нема повјерења, да нема договора и добре намјере да се нешто уради у овој земљи и искључиву одговорност за овакво стање сносе ове три партије и њихова три лидера који су ставили потпис са представником ЕУ на тај Споразум. Показали су да нису способни да формирају Савјет министара. Сад улазимо у добро познату фазу тражења изговора ко је крив за пропаст и крах овог договора и они ће како најбоиље знају пребацивати одговорност са једних на друге, што показује сву апсурдну ситуацију. 

 

ПДП и остале странке се држе по страни и препуштају странкама побједницама на нивоу БиХ да пронађу рјешење и формирају власт. Уколико не дође до неких помака, најављено је укључивање у цијели тај процес. Шта то значи?

 

Тачно је да смо ми тзв. изборним побједницима, који су прогласили побједу на нерегуларним изборима и уз помоћ манипулација дошли до гласова, препустили предност у формирању власти на нивоу БиХ. Међутим, таква побједа и доводи до оваквог стања када је у питању неповјерење у формирање власти. Теоретски могуће је правити неку другу већину у Представничком дому, док је у Дому народа немогуће то без СНСД-а и ХДЗ-а. Зато сам ја врло опрезан и скептичан по питању да је то могуће урадити. Теоретски јесте могуће, али је то јако сложено и веома неизвјесно. Ипак, поставља се кључно питање шта након неуспјеха коалиције која покушава да формира Савјет министара. Сада се намеће логичан и јавни захтјев да ли постоји могућност за прављење неких других комбинација. Вријеме ће показати шта ће бити. Моје размишљање, али и једног дијела ПДП-а јесте да је једино нормално рјешење да се покуша ићи са суштинским измјенама изборног закона да би имали фер и поштене изборе и да се покуша увести механизам ванредних избора. Свјесни смо да је то тешко, али ако постоји политичка воља онда је то могуће. И понављам, с правом се намеће питање неке друге коалиције и неких нових партнера у формирању власти на нивоу БиХ.

 

А да ли се разликује став ПДП-а од става СНСД-а по питању АНП-а и НАТО пута?

 

Ми можемо причати о емоцијама и да гледамо неку изборну корист, али АНП је обавеза која је створена искључиво напорима СНСД-а и политичке коалиције која је прије 10 година званично послала закључак Предсједништва Сјеверно-атланском савезу тражећи чланство у НАТО. АНП као и ИПАП и МАП је само облик сарадње са НАТО-ом и није чланство. Али јесте обавеза коју смо преузели у датом моменту. Док се не промијени и не направи сагласност, тај АНП стоји као међународна обавеза и ми то морамо јавно саопштити, вољели ми то или не. Као никад до сада је прилика да се у том АНП-у угради све што је заштитни механизам Републике Српске. Да се наведе да то није чланство, да било какав разговор о војној интеграцији подразумијева да све земље у региону буду тамо, па и принцип по којем било каква одлука о НАТО интеграцијама мора бити донесена уз сагласност сва три народа и ентитета натполовичном већином. Понављам, АНП је облик сарадње који је створен много раније и чуди ме помало зашто су СНСД и Додик напрасно, након потписивања Споразума, одустали од било каквог договора да се АНП пошаље у Брисел, што има највјероватније неку врсту екстерног утицаја.

 

На шта тачно мислите?

 

Па, мислим да СНСД није одлуку доносио самостално и да постоји неки снажан екстерни притисак да се у овом моменту заустави слање АНП-а, који је уствари СНСД-ов производ. 

 

Да ли то значи да, ако дође до стварања неке нове коалиције на нивоу БиХ у којој би ПДП учествовао, ви бисте прихватили АНП уз неке измјене?

 

Па, хипотетички ми можемо говорити шта би било кад би било. Али, наш став остаје непромијењен. Одлазећи Савјет министара неће слати АНП у Брисел, јер мислимо да је то обавеза новог Савјета, ко год га чинио. Политичке странке које буду формирале нови Савјет министара морају наћи начин како да се обавезе проводе, па самим тим и обавеза која говори о првом АНП-у. Ми као ПДП би сигурно знали наћи начин како да заштитимо Републику Српску кроз одређене механизме који би били уграђени у сваки документ, али о томе ћемо говорити ако будемо у прилици да то питање рјешавамо. А одмах да знате, ПДП зна како ријешити то питање да се заштити интерес РС и да све оно што данас имамо буде садржано у таквим документима, па и Резолуција НСРС о војној неутралности. Она има политичку димензију и битно је и она да се угради у документе који иду и према ЕУ и према НАТО-у. Сам АНП се највише бави економским, политичким, социјалним и безбједоносним показатељима. Оно што сам ја видио у АНП-у је садржано у скоро свим стратегијама које се усвајају у парламентима ентитета и БиХ. Зашто је неко напрасно зауставио то, мислим на СНСД, не знам. Али, ми морамо ове теме отварати и разговарати и ту не смије бити црно-бијели приступ, односно не смије се свети на да или не. Оно што је потврђено много пута је то да АНП није чланство у НАТО-у, али постоје обавезе да се нека питања евидентирају и да се обавијесте неке иснтитуције на што смо се обавезали подношењем тог јасног захтјева господина Небојше Радмановића за чланство у НАТО.

 

Тренутно је судбина нове власти у рукама СДА, СНСД-а и ХДЗ-а. Шта је оно што бисте Ви урадили или поручили лидерима ових партија да ураде да би се ова криза ријешила у интересу грађана?

 

Толико је година прошло и, ако направимо ретроспективу, лако се види ко је колико био у власти и гдје. И ко носи колику одговорност. Тада ћемо видјети да су поједине политичке партије, у првом реду СНСД, ХДЗ и СДА, четири петине овог поратног времена провеле у власти. Зато оне носе и највећу одговорност за данашње стање у којем се налазимо које се најбоље огледа у једној ставци у најновијем буджету, а то је значајан раст прикупљеног новца од такси за одрицање од држављанства. То показује гдје се ми данас налазимо. Људи су спремни давати и 800 КМ да се одрекну држављанства и да оду главом без обзира. Зато те три политичке партије и сносе највећу одговорност. Нисам уопште сигуран да оне могу и да су стању да се промијене и да направе неки бољи амбијент. У наредном периоду треба трагати за коалицијом која је састављена управо од ових поменутих политичких партија гдје би нови људи, поштујући једни друге и уставни поредак бавили се тим како да имамо више људи, како да доведемо инвеститоре и отворимо нове фабрике, како да људе учинимо сретним и задовољним  и да имамо институције који ће их једнако штитити. У суштини, све супротно што раде ове елите оличене у ове три партије.  


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.