Бјелогрлић: Имамо једну руралну власт, а веома урбане серије

Занимљиво је да су 2014. и 2015. године наш медијиски простор окупирале серије чији би смо приступ могли да окарактеришемо као „рурални“ јер су носиле назив „село“,- казао је Драган Бјелогрић, глумац, редитељ и продуцент.

Danas.rs / 02. октобар 2019

То се, како је он рекао, догађало за време једне урбане власти у Србији. Сада имамо једну руралну власт, а веома урбане серије. То је апсурд у коме живимо, али се ситуација са серијама креће у позитивном смеру – казао је Бјелогрић на панел програму „Перспектива продукције из српско-хрватског двоугла флмови и/или серије“, у оквиру манифестације Мала Пула 2.0, вечерас у Установи културе Стари град.

Панел дискусија је одржана у светлу коначне националне премијере серије “Беса”, очекиване друге сезоне “Сенки над Балканом” и утисака из велике Пуле, а Филмстреет се наставља током јесени у биоскопу Драган Гага Николић у УК Стари град, који ове недеље приказује филмски програм манифестације Мала Пула 2.0, у склопу ретроспективе скорије продукције хрватског филма са прошлогодишње Пуле и овогодишњег истоименог филмског фестивала.

Бјелогрић је указао да квалитан серијски програм код нас тек настаје, јер је хиперпродукција серија управо почела.

– Ако упоредимо ово време са оним у коме је Радио телевизија Србије и главни одговорни уредник диктирао укус публике Србије, јер су они једини радили серије, тренутна ситуација се разликује – сматра Бјелогрић и објашњава да није до експанзије серија довело тржиште већ Драган Шолак који је направио јак кабловски провајдер овде и у региону.

Бјелогриић сматра да је Шолак испред овог времена у коме живимо схватио да су садржаји – телевизијске серије, оно што тренутно у свету највише „иде“.

– Отворио је тај канал за серије. Одређен је један за наше појмове огроман буджет. Изашла је информација, која мислим да није тачна, да они 20 милиона годишње у наредних пет година хоће да улажу у телевизијске серије. Онда је дошла на ред политика. Сви знамо позицију Драгана Шолака и његов политички статус у овој земљи – казао је Бјелогрић и додао да је потом Телеком ушао у утакмицу са Унитед Медиа и одредио 30 милиона за годишњу производњу серија.

Бјелогрић је приметио да они који се баве послом прављења серија сад имају ситуацију која је за њих одлична јер, бар на папиру имају 50 милиона, што никада нисму имали.

– У питању је политичка утакмица која се бори за превласт на тржишту и сви знамо да ту утакмицу прате многи други аспекти који немају везе са овим о чему ми данас причамо. Када би се теоретски данас – сутра нашли Шолак и Вучић и договорили да та утакмица престане и тај буджет би драстично смањио – констатовао је Бјелогрић.

Иако сматра да је Србија сада далеко испред у продукцији када је у питању израдња телевизијских серија оно што примећује јесте да та хиперпродукција не значи да ћемо ми имати драстрично боље серије.

– Имамо једну врсту отимачине пара где сви одједном снимају серије. Можемо само да се надамо да ће квантитет донети квалитет – закључио је Бјелогрић.

Јурица Павичић, филмски критичар у Јутарњем Листу оценио је да Пула (фестивал) више није привилеговани премијерни простор за Хрватску кинематогафију јер има ту незгоду да се одвија у сред лета, па када се пусти филм, изађу критике, онда се четири месеца након приказивања филм се држи у „фружидеру“, и зато, када дође јесен диструбуција буде јако млака.

– Пулу су обележили филмови „Генерал“ и „Дневник Диане Будисављевић“, који су не само кристализирали две идеолошке опције – либералну и националистичку, већ и два смера кинематографије. Чињеница да је филм „Дневник Диане Будисављевић“ победио не говори само о квалитету филма већ и о томе шта филмска заједница мисли да би филмови требали бити, и да им се не свиђа идеја да би филмови као „Генерал“ могли ићи даље – приметио је Павичић.

 

Данас.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.