БИО ОБРЕН ЦРВЕН ИЛИ ПЛАВ ГРАЂАНИМА ЈЕ ИСТО Биједа и сиромаштво док људи масовно одлазе

Често смо могли чути фразу да је политика курва, али оно што се у посљедњих годину дана издешавало у Добоју превазилази и ову чувену изреку.

Milovan Matić / 02. септембар 2019

Blic

На шта су све спремни појединци зарад власти, моћи и појединачних интереса најбоље су показали политичари у граду Добоју. 
Мало ко би могао повјеровати прије неколико година да ће данас Обрен Петровић, некадашњи предсједник локалног СДС-а, бити на челу до јуче непријатељског СНСД-а.

До прије годину дана, Добојем је владао Обрен Петровић, високорангирани члан СДС-а и велики политички опонент Милорада Додика. Ипак, избори 2018. све су промијенили. Петровић разочаран стањем у СДС-у приклонио се Додику, што је значило и промјену политичке климе у Добоју.

Чак су и грађани масовно прешли у редове СНСД-а, а сам Петровић изабран је у петак за предсједника Градског одбора СНСД-а Добој.

Петровић, који је до сада обављао функцију предсједника добојског Повјереништва, добио је једногласну подршку делегата на изборној конвенцији добојског СНСД-а, којој је присуствовао и предсједник ове странке Милорад Додик. 

За почасног предсједника добојског СНСД-а изабран је Урош Гостић. 
Додик је честитао Обрену Петровићу на избору.

"Имамо један доказ потпуне хомогености која је резултовала чињеницом да су на изборној конвенцији странке у Добоју била присутна сва 204 делегата. Дуго сам у политици и овако нешто нисам видио", рекао је Додик новинарима након конвенције. 

Истина, оно што се десило у Добоју тешко да је икад ико игдје видио!

 

Снежана Шешлија из НВО ТоПеер из Добоја каже да су овај град и његови грађани подвргнути дугогодишњем „кувању“ од стране политичара, па данас беспоговорно прихватају све што им се сервира. Како каже, више нико и не поставља логична питања, јер на њих је немогуће добити одговор. Већина се само приклања тренутној политичкој струји и чека својих пет минута. 


Иначе, након преласка Петровића и већине СДС-оваца у СНСД грађани више немају ни привидни избор када су у питању политичке опције. 


Оно што још више забрињава, тврди Шешлија, јесте да већина грађана, све и да имају избора, не би знали да бирају и питање је шта би учинили са том могућношћу избора.

„Мене јако изненађује да у Добоју нема никаквих, ни позитивних, ни негативних реакција. Нема никаквог коментара и нико се не пита шта сад. Овдје нема никаквог таласања што се грађана тиче и некако имам утисак да нису ни свјесни сви да мијењају политичке опције. Чудно је и то да су се, поред једног дијела страначког руководства који је прешао у други, и грађани премјестили. Тако је око 70 одсто присталица СДС-а преласком Обрена у СНСД прећутно прешло у нову странку“, каже наша саговорница и додаје да јој није јасно на који начин су се, мимо јавности, измириле те сукобљене стране и како је направљен договор између њих. 

 

„То су биле суштинске разлике у сваком погледу“, наводи она, наглашавајући да је оно чему свједочимо у Добоју "политички дилетантизам". 


„Врло је дискутабилно ко је у Добоју прешао на чију страну. Јер, ако 30 људи пређе у неку странку и постану лидери, да ли су они који су били против њих промијенили своје мишљење, па се приклонили или је обрнуто. Мислим да је ту направљен компромис између обје стране да би се постигли неки лични интереси. Човјек ако хоће нормално да размишља и покуша да да одговор на питање како је могло доћи до помирења двије непомирљиве странке, то сигурно неће успјети.“ 

Она наводи да је непојмљиво помирити дискусију у скупштини од прије годину дана и данас. Али кад је систем у питању, кад су грађани Добоја у питању и кад је тај синдром куване жабе присутан, онда је све јасније, каже Шешлија.


„Ми не реагујемо ни на шта. Ми гутамо сваку реченицу.“

Према њеним ријечима, ово политичко сједињавање некад великих противника није се десило преко ноћи и све је то резултат дуготрајног процеса.

 

„Све ово се није десило преко ноћи. Тај процес је почео 2014. године након поплава у Добоју. У том процесу тај обострани притисак између СДС-а и СНСД-а је константно рађен и они су најбоље показали како једна вода прелази у другу. Све ово вријеме су се грађани припремали за ово што се десило. Зато је данас то прихваћено као нешто сасвим нормално. Више у Добоју није важно како се зове неки политички субјект, односно партија, већ је важно да су садашњи политичари и њихова имена испод њих. Овдје логике нема и процес је дуго трајао, а сви су подједнако улагали напор да се деси ова квази коалиција или то сједињавање“, рекла је наша саговорница.

 

Она тврди да људи у Добоју масовно подржавају ову промјену и забављају се политичким превирањима, док се у њиховим животима ништа не мијења.


„Како смо живјели прије годину дана, живимо и данас. У биједи и сиромаштву, гледајући како људи масовно одлазе одавде. Само да кренемо од тога да гимназија нема довољан број ученика, а да се у медицинској школи број ученика удвостручио. Не зато што воле медицину, већ зато што имају веће шансе да оду одавде. Овдје нема просперитета, а нити се виде неки ефекти ове политичке трансакције о којима се говори. Ништа се по грађане није позитивно догодило, напротив. Пад стандарда је константан, све више људи одлази из Добоја, све више је незапослених, а ми смо само ово стање прихватили као нормално.“
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.