БИХ СА ИЛИ БЕЗ ТЕГЕЛТИЈЕ Одлука на сједници Предсједништва! Хоће ли Додик повући радикалне мјере?

"Ово је само додворавање јавности, гдје се стварају одређене тензије да бисмо се ми и даље пекли на тој врло високој политичкој температури на коју смо изгледа и навикли."

Milovan Matić / 26. август 2019

На захтјев члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, за уторак је заказана 37. ванредна сједница државног Предсједништва са само једном тачком - именовање предсједавајућег Савјета министара.


Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сазвао је за уторак ванредну сједницу с тачком дневног реда - Приједог одлуке о именовању Зорана Тегелтије за новог предсједавајућег Савјета министара БиХ.

У исто вријеме, Државна агенција за истраге и заштиту провјерила је истинитост информација Зорана Тегелтије, те је резултате провјере прослиједила Предсједништву БиХ.

Комшић у изјави за медије није желио да открива исход сједнице и само је истакао да "није проблем у Тегелтији, него у томе да се Милорад Додик одлучио за непоштивање закона".
А према мишљењу стручњака, проблем је у тројици чланова Предсједништва и њиховим ставовима да је НАТО пут најбитније питање за формирање власти.
Они такође наводе да је, судећи према изјавама чланова Предсједништва, готово извјесно да Тегелтија неће бити предложен за мандатара, јер су ставови предлагача свима јасни. 


Због тога се поставља логично питање, шта очекивати након сједнице Предсједништва и евентуалног неусвајања приједлога за Тегелтијино именовање.
Занимљиво је да ако Тегелтија не буде изабран, он више и неће моћи да се предложи и СНСД ће бити принуђен да тражи нову особу за мјесто предсједавајућег Савјета министара, уколико икад дође до договора.

Ипак, многе више занима реакција Милорада Додика и власти у Републици Српској ако дође до оваквог развоја ситуације, посебно зато што је управо Додик најавио многе радикалне мјере.

Он је рекао да ће Република Српска, уколико приликом формирања власти на нивоу БиХ, СНСД као изборни побједник буде игнорисан, одлукама Народне скупштине Републике Српске поново успоставити првобитни дејтонски систем и уређење БиХ.


Додик је прецизирао да то значи да ће прекинути систем индиректног опорезивања, укинути надлежност нелегалних и нефункционалних Тужилаштва и Агенције за истраге и заштиту БиХ на територији Републике Српске, те поништити све наметнуте одлуке високог представника међународне заједнице.

На ово обећање, Додика је данас подсјетио министар безбједности БиХ Драган Мектић, који га је позвао да одржи дату ријеч и након 5. септембра успостави првобитни дејтонски систем и уређење БиХ.


“Наравно да то поштујемо. Али, 5.септембра си најавио растурање војске, индиректног опорезивања, СИПА-е,Тужилаштва, а нешто ти не вјерујемо пошто често мијењаш мишљења и ставове.Очекујемо да останеш од ријечи. Немој да се поколебаш”, поручио је кратко Мектић.
Са друге стране, они који прате политичку ситуацију у БиХ и познају начин на који дјелује Додик, сматрају да је немогуће да дође до неких великих потеза који ће нарушити стабилност у БиХ или измијенити тренутни поредак. 
 
Политички аналитичар Вехид Шехић каже за БУКУ да није реално да ће било ко повући неке драстичне потезе уколико ускоро не буде форимирана власт на нивоу БиХ. Он тврди да то у првом реду онемогућавају закони које могу измијенити само посланици у  Парламенту БиХ. 


“Досадашње искуство нам говори да се веома често на политичкој сцени БиХ могу чути изјаве које стварају нелагоду међу грађанима. Тако је и сад. Ми тренутно имамо кризу на нивоу државе и опречне ставове чланова Предсјеништва када је у питању избор кандидата за будућег кандидата за предсједавајућег Савјета министара. Сигурно да полако истиче рок за кад су се они обавезали својим споразумом за неспоразум да ће формирати извршну власт на нивоу државе, а ако не буде испоштован рок, онда ће се предузимати одређене мјере. Морам признати да су то више изјаве за јавност, да оне нису реалне, јер не треба заборавити да многе надлежности на нивоу БиХ су формиране одлуком власти, односно Парламентарне скупштине БиХ. Донесени су закони које данас нико не може суспендовати сем оних који су их донијели, односно посланика”, каже Шехић.


Он наводи да је немогуће да Додик или било ко други укине надлежности које су на државном нивоу и напомиње да је све ово само представа за грађане.
“Ово је само додворавање јавности, гдје се стварају одређене тензије да бисмо се ми и даље пекли на тој врло високој политичкој температури на коју смо изгледа и навикли. Понављам, од тога нема ништа, јер постоји препрека у законима који су прошли парламентарну процедуру”, каже Шехић. 


ТРЕБА ДА СЕ ПИТА НСРС


Из Републике Српске су јасни у својој намјери да став изнесе и Народна скупштина по том питању. Зато смо мишљење потражили од Игора Жунића, шефа посланичког клуба СНСД-а у НСРС. Он наводи да још увијек не зна да ли ће и у каквом формату бити одржана сједница на којој би се расправљало о евентуалном неформирању власти на нивоу БиХ.
Али је јасно изнио став да Скупштина мора да буде институција која ће дати своје мишљење.
„У политици је све могуће и све верзије које се износе у јавности по том питању су могуће. Неке више неке мање, али у политици нема ствари које се не могу десити. Јасно је да једна од најважнијих ствари јесте да се примијене изборни резултати. Када говоримо о нивоу БиХ, изборна једница је Република Српска и Народна скупштина има право и обавезу да тражи да се изборни резултати који су проведени у РС као изборној јединици примијене на ниво БиХ. Ту је улога НСРС врло важна. Сад, како ће Народна скупштина дјеловати, какве ће закључке донијети и да ли ће се одржати та сједница, ја не знам. Али, моје је мишљење да Скупштина мора да каже свој став о томе“, рекао је Жунић за БУКУ.  
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.