Бењамин Мешић: "Одлучио сам се вратити из Њемачке у БиХ"

Након пуне три године рада, искуства и знања, које је стекао у Њемачкој, Бењамин Мешић се вратио у Босну и Херцеговину. Данас његова фирма реализује вриједне пројекте широм БиХ.

Benun Šapčanin / 25. јануар 2020

Док је већини младих у Босни и Херцеговини жеља отићи у неку од земаља Европске уније, 24-годишњи Бењамин Мешић одлучио је након три године боравка у Њемачкој и успјешне каријере на пољу геодезије, вратити се у главни град Босне и Херцеговине. Осим породице која је пружила пуну подршку његовој одлуци, већина пријатеља са чуђењем је гледала повратак у домовину.

„За мене није било дилеме да ли остати у Њемачкој или вратити се у Босну и Херцеговину, те у својој земљи примјенити стечено знање и искуство. Након пуне три године интензивног рада повратак у домовину је услиједио у априлу 2019. године. Само два мјесеца било је потребно да оснујем фирму за геодетске послове под називом „ГБМ Гроуп" и већ сада могу рећи да се нисам ни једног момента покајао", каже директор фирме Бењамин Мешић.

У почетку није било лако, присјећа се Мешић, јер је кренуо од нуле. Опрема у области геодезије врло је скупа, међутим још већи проблем био је пронаћи адекватан стручни  кадар. Фирма „ГБМ Гроуп“ тренутно запошљава троје људи, посла би било за знатно више младих стручњака, али већина одлази ван граница Босне и Херцеговине.

„Прилику смо дали свршеним студентима и магистрима геодезије и геоинформатике са којима смо јако задовољни и они не размишљају о одласку у Нјемачку. Међутим, знатно је више оних који су били овдје, али им се пружила прилика и отишли су ван граница Босне и Херцеговине. Данас је тешко било кога увјерити да је могуће радити и солидно зарађивати и у нашој земљи. Мото фирме на неки начин је показати да се и овдје може успјешно пословати", каже Мешић.

Бројни реализирани пројекти

Да је компанија „ГБМ Гроуп" за само шест мјесеци постала препознатљива у пословима  и услугама које обавља, а то су прије свега послови из области геодезије као и обрада података односно такозвани „оутсоурцинг", најбоље показује скоро троцифрен број започетих али и завршених послова за кратко вријеме постојања фирме.

„Најзначајнији пројекат који смо реализирали су паркинг платформе на Интернационалном аеродрому у Сарајеву у црвеној зони, затим праћење радова на проширењу гробља Влаково, снимање изведбеног стања полазне станице Требевићке жичаре, праћење радова на изградњи бијатлон стазе на планини Јахорини, наравно било је ту још десетине мањих послова. Бројни пројекти очекују нас и у 2020 години, својим радом већ смо се наметнули на захтјевном тржишту", са поносом прича Мешић.

 

Бењамин Мешић је завшио средњу грађевинско –геодетску школу у Сарајеву, а када је био прва година грађевинарства, односно студија геодезије и геоинформатике потпуно неочекивано живот му се промјенио из коријена. Након што је на једном од босанско –херцеговачких портала прочитао животну причу Горажданке Дине Ушановић, која је година у Њемачкој успјешна на пољу геодезије, одлучио јој се јавити посредством друштвених мрежа.

„Дину Ушановић нисам познавао, прочитао сам да је менаджер америчке компаније „Тримбле", водеће свјетске фирме за производњу геодетских инструмената, опреме и ГДС система, софтвера за обраду података, те да је асистент на факултету у Боцхуму. Нисам очекивао да ће ми било шта одговорити, али она се одмах јавила и позвала ме у Нјемачку. Без размишљања прихватио сам позив и живот ми се из коријена промјенио. Почео сам студирати на факултету у Боцхуму, а поред тога сам радио у фирми која се бавила пројектовањем и надзором у којој је мој посао био везан за геодезију. Водио сам велике пројекте попут „ИКЕА – е"  у Дизелдорфу која је у то вријеме била највећа и најмодернија „ИКЕА" на свијету, „Амазон" логистичке хале, путеве између великих Њемачких градоваи друге пројекте", прича Мешић.

Од самог почетка у фирми је и Славица Матић која је завршила мастер на одсјеку за геодезију и у фирми је задужена искључиво за послове за које се школовала.

„До упознавања са Бењамином и почецима рада у овој фирми дошло је спонтано. Била сам завршна година факултета и наш заједнички пријатељ рекао ми је како је млад момак отворио фирму, да је добио посао снимања јавне расвјете на подручју сарајевске Опћине Центар и да му је потребан геодета. Тада сам први пут и упознала Бењамина на терену, успјешно смо завршили тај пројекат и он ми је понудио да постанем упосленица фирме што сам прихватила", прича 24 –годишња Славица Матић за ДW.

Обзиром да су Бењамин и Славица вршњаци однос у фирми је другарски, без персирања и строгих правила понашања и све се постиже договором без ултимативних наредби што ствара позитивну атмосферу у фирми прича нам Славица Матић која тренутно не намјерава напуштати Босну и Херцеговину

„Тренутно немам амбицију ићи било гдје из Сарајева, задовољна сам са послом који обављам и амбиције су ми везане за даљни развој фирме. За врло кратко вријеме стекли смо повјерење клијенате и имамо уговоре на дуже периоде за вршење геодетских услуга. Надам се да ће нам се прикључити други млади геодети те да ћемо заједно још више напредовати у наредним годинама“, закључује Матић.

Десет запослених у 2020. години

Фирма у 2020 години планира ширење на европско тржиште и упошљавање нових раника као и наставак са сталном обуком те усавршавање кроз примјену нових знања и технологија.

„ Ми већ сада имамо посла да можемо запослити неколико нових радника и то нам је план у наредном периоду. Надам се да ће се тренд исељавања из Босне и Херцеговине зауставити и да ће млади људи своју будућност видјети овдје. Мислим да сваки појединац мора бити активнији, трагати за послом, а не само чекати да им се посао „сервира". Они који имају жељу да оду вани, нека иду, али након одређеног времена требају да се врате овдје и да примијене своја знања и вјештине јер само тако Босна и Херцеговина може напријед", закључује Мешић.

 

Преузето са портала Деутсцхе Wелле

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.