Бањалука добила прво "паметно" аутобуско стајалиште

Прво "паметно" аутобуско стајалиште у Бањалуци пуштено је у функцију данас код Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

BUKA / 18. јануар 2021

Стајалиште је данас предато на употребу грађанима Бање Луке, а овом чину је присуствовао и градоначелник Драшко Станивуковић, који је нагласио да ће Бања Лука у многим сегментима настојати да буде прва у региону, односно, корак испред времена.


– Са оваквим пројектом смо први у региону и то представља велики подухват за Бању Луку, али не би требало да буде изузетак. Захваљујем свима који су учествовали у овом пројекту, у нади да ћемо заједно реализовати још многе пројекте у Бањој Луци. У том смислу, Бања Лука ће бити потпуно отворен град. За нас је веома важно то што су овај пројекат реализовали бањалучки стручњаци и желим да позовем све људе који се баве иновацијама да се јаве, јер су Кабинет градоначелника и Градска управа отворени за све нове идеје – поручио је Станивуковић.


Према његовим ријечима, изградња првог „паметног аутобуског стајалишта“ је одличан увод у оно што ће Град чинити у области јавног превоза. Станивуковић је истакао да је план Града да се у току ове године релаизују 32 слична пројекта на териорији града и да све буде завршено током љета.


-Расписаћемо јавни позив како бисмо обновили наша аутобуска стајалишта, а аутобуска стајалишта која се тренутно налазе у центру, измјестићемо у оне дијелове града гдје стајалишта нема. Наша основна идеја је да градски превоз подигнемо на виши ниво и да га што више грађана користи. Док је у Европи тај проценат око 30 одсто, код нас је тек 10 одсто и наша је намјера да, за почетак, то буде барем 15 до 20 одсто. Само на тај начин, од Бање Луке можемо да направимо зелени град, са мање загађења и више одрживих рјешења, јер Бања Лука, у инфраструктурном смислу, већ полако исцрпљује могућности за смањење саобраћајних гужви. Јавни превоз је најбољи и најважнији начин да то учинимо – рекао је Станивуковић.


Предсједник Скупштине града, Младен Илић, који је такође присуствовао данашњем догађају, изразио је задовољство због реализације овог значајног пројекта.


– Ово је очит примјер развоја Бање Луке у сваком његовом сегменту, а развој иновативних технологија је изузетно важан и искрено се надам да ћемо наставити у овом правцу. Надам се да ће ово стајалиште користити многи грађани и на тај начин олакшати посао и превозницима, а вјерујем да ћемо ускоро у граду имати више оваквих стајалишта – истакао је Илић.


Директор Градске развојне агенције, Марио Милановић, навео је да је Градска развојна агенција концептуално развила овај пројекат и предала га Министарству за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво и УНДП-у на финансирање.


– Извођач радова је предузеће „Телемакс“ из Бање Луке које је, у сарадњи са Електротехничким факултетом, урадило пројекат „паметног стајалишта“. Све што видите овдје је направљено уз помоћ домаће памети на што смо посебно поносни. Стајалиште је модерно и функционално и садржи све оно што носи ново вријеме. Стајалиште може генерисати и приходе у градски буджет, јер је могуће изнајмити рекламни простор на електронском дисплеју – казао је Милановић.


Власник предузећа „Телемакс“, Аријана Максимчук, рекла је да ова фирма производи „паметни“ урбани мобилијар и да су већ у нашем граду реализовали неколико пројеката.
– Срећни смо што смо завршили овако лијеп пројекат. Ово је прво „паметно аутобуско стајалиште“ у земљи и заштићен производ. Надамо се да ће локална заједница у будућности, заједно са нама, радити на подизању свијести становништва када су у питању обновљиви извори енергије – навела је Максимчук.


Шеф Канцеларије УНДП-а у Бањој Луци, Горан Вукмир, истакао је да је ово само један од десет пројеката који је одобрен у првом јавном позиву за иновативне идеје које би технологију требало да приближе људима.


– Технологија не би требало да служи сама себи већ да рјешава проблеме људи. Ово је одличан примјер како интегрисати технологије и ријешити одређени проблем. Пилот пројекти које спроводимо су само почетак процеса у којем би Бања Лука требало да развије визију паметног града и развоја, а за овај пројекат је издвојено 50.000 КМ – закључио је Вукмир.


Прво „паметно аутобуско стајалиште“ опремљено је пуњачем за мобилне уређаје, бежичним интернетом (WиФи), дисплејом на којем ће, у реалном времену, бити приказано вријеме доласка аутобуса на стајалиште, затим сервисне информације као што су температура, влажност и загађеност зрака, количина УВ зрачења и слично. Такође, на стајалишту је инсталирана и надзорна камера.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.