Бањалучки аеродром остао без прихода

Пандемија вируса корона им је у потпуности пореметила планове

BUKA portal / 18. новембар 2020

 

Туристичка агенција “АРС Тоурс”, која послује у оквиру “Аеродрома Републике Српске”, дошла је у скоро безизлазну ситуацију. Због недостатка летова и путника са бањалучког аеродрома остали су без прихода из којих су исплаћивали плате, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Планом пословања за 2020. годину они су планирали приходе од 125.000 марака. Ти приходи су највећим дијелом требали доћи од продаје авио карата и то око 100.000 марака, а остатак су очекивали од провизије остварене на хотелске резервације и услуга у области туризма.

Међутим, пандемија вируса корона им је у потпуности пореметила планове. Од почетка године, до краја септембра, остварили су приход нешто већи од 30.000 марака, што је у односу на исти период прошле године мање за 52,63 одсто.

Како нису имали од чега да исплате плате запосленима интервенисали су “Аеродроми Републике Српске” као њихови оснивачи.

“Због изузетно тешког финансијског стања и немогућности исплате личних примања, Управа предузећа је донијела Одлуку да се овом предузећу одобри позајмица у износу од 20.000 КМ са роком враћања од 36 мјесеци”, стоји у Ревидираном плану пословања “Аеродрома” који ће се наћи на сљедећој скупштини акционара.

Ипак, свјесни су да је то само привремено рјешење, због чега су најавили како ће у наредном периоду размотрити модел организовања рада због смањења трошкова пословања.

Према подацима из привредних регистара, “Арс Тоурс” је у прошлој години са 14 запослених остварио приходе од пола милиона марака.

Подсјећамо, полиција је у јулу прошле године ухапсила сада већ бившег директора тог предузећа Синишу Антића због сумње да је неконито присвојио 63.000 марака од уплаћених туристичких аранжмана.

На основу вишемјесечне истраге које је вођена под надзором Окружног јавног тужилаштва Бања Лука, утврђено је како је он током 2017. и 2018. године, приликом продаје туристичких аранжмана, добијени новац умјесто полагања на рачун предузећа, присвојио за себе.

“Аеродроми РС” су интервенисали и помогли свом предузећу, а уколико се ситуација ускоро не промјени и њима ће требати финансијска помоћ.

Званични подаци показују како су у периоду јануар-септембар ове године остварено 1.082 летова којима је превезено 39.615 путника, што је драстично мање него у истом периоду 2019. године.

Наиме, тада је за девет мјесеци било скоро 2.000 летова и преко 110.000 путника што показује о каквом се паду ради.

Све то је очекивано утицало и на финансије “Аеродрома”. Од пет милиона марака, колико су планирали имати властитих прихода, за девет мјесеци остварена је тек четвртина плана.

“Сви организациони дијелови Предузећа су упозорени да планиране расходе ускладе са остварењем прихода, те да у оквиру својих надлежности сачине процјену за израду ревидованог плана пословања”, наводи се у ревидираном плану пословања.

(Цапитал)


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.