Бака (89) и унук у авантури живота

Јоy Рyан је 89-годишња бака која је цијели живот живјела скромно. Никада није видјела океан, планине, пјешчане дине и остале природне занимљивости, све док је њен унук није повео на авантуру живота

BUKA portal / 29. август 2019

Јоy Рyан живи у малом градићу Дунцан Фаллс у америчкој савезној држави Охио. У својих скоро 90 година путовала је ван државе, али није пуно видјела. Сваке зиме она и њен муж су одлазили на језеро Окатиббее у средишњој Флориди, али увијек су избјегавали вожњу уз морску обалу, преноси градскимагазин.цом.

– Не знам зашто су избјегавали обале. Питао сам баку, али никад нисам добио одговор , рекао је њен унук Брад Рyан.

Његова бака не само да никада није видјела океан, него никада није видјела ни планине, пјешчане дине и много других природних занимљивости којих има у САД-у, све док њен унук није пронашао начин да јој то све покаже.

Рyан је одрастао у истом малом граду као и његова бака и није пуно путовао све док није завршио факултет. Сада ради као ветеринар за дивље животиње у зоолошком врту Смитхсониан у Wасхингтону.

Рyаново прво велико путовање било је пјешачење по стазама планине Аппалацхиандок. Када је својој баки рекао за то путовање, она је била запрепаштена, али му је признала да јој је жао што није више путовала и што нема више таквих искустава.

– Рекла је да би вољела ићи кампирати и видјети планине. Она чак и не зна како изгледају, осим онога што је видјела на телевизији , рекао је Рyан.

– Имала је тада 85 година. Већину времена проводила је у својој малој кућици и била је удовица већ 20 година. Два од њена три сина умрла су у својим 40-има. Цијели живот радила је за минималну плаћу и спајала крај с крајем, тако да јој није могло остати новца за путовања , испричао је Рyан.

Брад је желио помоћи својој баки да више путује, али није био баш мотивиран, све док се није догодила једна трагедија. Када је Брад завршио факултет, један од његових пријатеља је починио самоубојство.

– Требао сам бијег од тих мисли и тада сам схватио да моја бака треба имати то искуство у свом животу. Тако смо ја и бака кренули у врло импровизирано тродневно путовање у национални парк Греат Смокy Моунтаинс , испричао је Брад.

– Током тог путовања почео сам схваћати како је необично да нетко у својим тридесетима путује са својом баком. Истицали смо се гдје год смо дошли,  рекао је Брад.

Након тог путовања из 2015. године, Брад је желио наставити путовати са својом баком, али није имао довољно новца па га је почео скупљати на страници ГоФундМе. Убрзо је скупио довољно да он и бака посјете 21 амерички национални парк.

Од тог путовања, посјетили су још неколико националних паркова и скоро су на пола пута до 61 америчког националног парка, што им је циљ.

– Посјетили смо 21 национални пар и прешли смо 40.000 километара путујући, кроз три и пол године прошли смо 28 држава. То је јако импресивно узимајући у обзир да бака сада има 89 година , каже Брад.

– Видјели смо гризлије, на нас су трчали лосови. Било је тренутака који су били јако застрашујући. Прошли смо доста драматична искуства и видјели дивљи живот какав она никад не би имала прилике видјети у Охиу. Од свих животиња које је видјела, баки су најдражи преријски пси, што је мало смијешно – испричао је Брад.

Ово искуство је обогатило њезин живот, али Брад каже како је бака Јоy увијек била позитивна особа и како би и да није ово све видјела, остала позитивна и остатак свог живота.

–  За своје године, јако је свјесна сваког тренутка, и вјеројатно неке ствари види први и посљедњи пут у свом животу, и то је промијенило начин на који ја сада путујем и живим свој живот – закључује Брад.

Сљедеће путовање које планирају су Хаваји и Аљаска. Овај дует своја путовања документира на Инстаграм профилу који се зове „Путовање баке Јоy“.

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.