АНАРХИЈА У ОНЛИНЕ МЕДИЈИМА У БИХ: Не вјеруј свему што прочиташ. Информиши се. Критички промишљај!

Трач није вијест, а кредибилан медиј није анониман медиј.

Maja Isović Dobrijević / 13. август 2019

Foto: Ilustracija

 

У Босни и Херцеговини врло је низак степен медијске писмености, а у таквом друштву, лажне информације лако је пласирати као истините. Друштвене мреже нису медији, иако многи до основних информација долазе искључиво путем друштвених мрежа, а у друштву гдје се друштвене мреже изједначавају са интернетом, често се дезинформације и лажне вијести узимају као тачне и прихватљиве.

Едукативна платформа о дезинформацијама и верификацији садржаја која је осмишљена како би јавност, али и они који се баве онлине медијима знали препознати и провјерити сумњиве информације, видео садржаје и фотографије с циљем смањења њиховог ширења и утицаја на друштво, представљена је данас у Бањалуци у оквиру пројекта #НеВјерујНаПрву који проводи Европска унија у БиХ.

Вук Вучетић, доктор комуниколошких наука и доцент на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, рекао да су нове технологије обезбиједиле услове за развој и ширење лажних медија и лажних вијести.

“Лажне вијести нису нови феномен, али са развојем медија и нових технологија, обични људи данас могу да креирају садржаје и да их објављују и шире путем друштвених мрежа и онлине платформи и то је један од великих проблема са којим се суочавамо. То је, наравно, присутно и у БиХ. Међутим, проблем је што у БиХ још увијек не постоји законска регулативе која би се бавила власништвом онлине портала и то, заправо, пружа одређену врсту слободе, можда је боље рећи анархије у медијском простору. Ви практично можете бесплатно да покренете свој портал, да објављујете оно што ће вам заправо доносити неку зараду, а не оно што је у јавном интересу”, рекао је за БУКУ Вучетић.

Како не можемо да замолимо те портале да престану да објављују лажне вијести, Вучетић каже да нам остаје да радимо на свијести људи, али и да радимо на медијској писмености. Све то ће, истиче, унаприједити развој критичке свијести, што је врло важно.

 

Фото: БУКА

 

Синиша Вукелић, уредник портала Цапитал.ба, рекао је да су лажне вијести код нас највише заступљене у онлине медијима, а, нажалост, у РС је случај да званичне агенције и јавни сервис преносе такве информације, а то даје додатни кредибилитет таквим лажним вијестима.

“Од избора прошле године, када је почела поплава дивљих портала, то је све експлодирало, а данас смо свједоци поплаве портала који постављају вијести у циљу ширења мржње против политичких противника, али и неких проминентних особа из цивилног друштва. Само ове године, Вијеће за штампу и онлине медије запримило је 379 жалби на рад онлине медија, а већина се односи на говор мржње чији је извор са лажних портала”, рекао је за БУКУ Вукелић.

Додао је да се то дешава јер имамо рупу у закону који не регулише власништво онлине медија у БиХ.

“Удружење БХ новинари и још некеорганизације су припремиле Закон о транспарентности власништва у медијима, и тај закон је у процедури. Надамо се да ће бити и усвојен, а тај закон између осталог треба да регулише и власништво у онлине медијима до физичке особе и лица запослених у том медију, адресе, контакт телефона и слично. Надамо се да ће доношење овог закона довести до професионализације таквих ствари у медијском простору”, истиче Вукелић.

Колегама новинарима савјетује да провјере све информације које долазе до њих.

“На порталима свакодневно морате да имате што више информација, а са постојећим капацитетима које имају редакције тешко је очекивати да ће се стварати само ауторски садржај, па се вијести често преузимају са других портала уз професионално навођење извора. Међутим, ни то некад није довољно. Апелујем на колеге да кад преузимају вијести требају провјерити кредибилан извор за причу која се преноси, да ли се користе докази који потврђују причу и слично”, истиче Вукелић и напомиње да трач није вијест, а кредибилан медиј није анониман медиј.

Игор Стојановић, координатор овог пројекта, рекао је да се овим пројектом едукују новинари и јавност када су дигитални трендови и медији у питању. Кроз њега се настоји феномен дезинформисања довести на дневни ред и да се укаже да је важно одговорније односити према информацијама.

У Бањалуци је представљена и андроид апликација кроз коју људи могу да приступе едукативним садржајима на ову тему.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.