Алтернативна изложбена поставка: Отворен "Музеј приступачности" у Бањалуци

Алтернативна “музејска” поставка фотографија, под називом „Музеј приступачности“ као дио кампање „Сва лица приступачности“, која  се реализује кроз пројекат „Заједнице различитих, али равноправних грађана“ отворена је у Бањалуци

BUKA/E.P. / 25. јануар 2020

foto BUKA

Поиставка је финансирана од стране Европске уније, а реализује ју Организација УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бањалука и УГ Нешто Више.

Поставка је отворена у Делта Планету у Бањалуци

“Кампањом желимо утицати на став и мишљење јавности у вези са приступачности, као предусловом укључивања особа с инвалидитетом у живот заједнице на равноправној основи с осталим грађанима. Реализација кампање је започела у октобру 2019., првенствено кроз истраживање мишљења и ставова особа са инвалидитетом о приоритетима у вези приступачности за особе са инвалидитетом, те одржавањем округлих столова са учешћем представника свих категорија особа са инвалидитетом и надлежних институција власти, а са циљем одређивања тренутног стања у овој области на основу УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом. Округле столове су модерирали истакнути активисти-представници организација особа са инвалидитетом у Сарајеву, Бањалуци, Бијељини, Тузли и Требињу” рекла је за БУКУ Дијана Кременовић из организације УДАС.

 

Фотографије које су изложене кроз “Музеј” приказују различите препреке са којима се особе са инвалидитетом суочавају у обављању свакодневних животних потреба , а кроз које се посјетиоцима скреће пажња на различитости са фокусом на приступачност за одређени дио нашег друштва, првенствено за особе са инвалидитетом.

Како би се што више приближили превазилажењу свакодневних препрека особа с инвалидитетом, присутни током акције учествују у рјешавању одређених задатака попут везања пертли са завезаном руком, убацивања геометријског тијела у за то одређен отвор затворених очију, комуницирања без употребе ријечи и слично.

У сврху добијања повратне информације од посјетиоца-грађана, унутар “музеја” се налази и “књига утисака”. Судећи по коментарима унутар књиге утисака, које су оставили посјетиоци акције, која је већ организована у Сарајеву и Тузли (17. и 18. Јануара 2020.), заинтересованост грађана за боље разумјевање приступачности за особе са инвалидитетом, као предуслова да сви у друштву будемо равноправни и останемо различити, је била на високом нивоу.  

Након Бањалуке , акције ће бити реализоване у Бијељини и Требињу.

Поред изложбе, у току је и конкурс за најбољу фотографију “Дај нам мотив - детектуј баријеру кроз објектив”, који грађани могу видјети на: хттп://удас.рс.ба/латин/блог/фото-конкурс-дај-нам-мотив-детектуј-баријеру-кроз-објектив

Пројекат „Заједнице различитих, али равноправних грађана“ (Равноправно Различити), има за циљ постићи већи ниво укључености организација цивилног друштва у процес Европских интеграција,  фокусирајући се на повећање социјалне укључености и недискриминацију особа са инвалидитетом.

 

Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.