Александар Трифуновић: Милорад Додик и још један референдум дум дум дум 

Прошла је још једна бурна и ванредна сједница. Редовних се нико и не сјећа, јер редовне су досадне.

Aleksandar Trifunović / 18. фебруар 2020

 


На редовним се одобравају нова задужења, одобравају буджети, повећавају плате администрацији, управља са без икакве контроле над ово мало друштвене имовине што још није распродато. На редовним сједницама Скупштине се, укратко, дијели плијен, легализује пљачка и наставља беспризорна експлоатација народа. 

Донијети су опет тобож велики закључци позиције и опозиције, готово у једногласју се причало о Референдуму, о одвајању. Милорад Додик  је досад предложио 15 референдума, по један за сваку годину власти. 

Памти их добро можда једино Инцко, јер за сваки је изразио забринутост, и ако се деси и ако се не деси. 

Најмоћнија политичарка Европе, Ангела Меркел, ономад се заинтересовала за Босну и Херцеговину. Није жена схватила у чему је толики проблем. Рекли су јој да, између осталог, Милорад Додик стално пријети референдумом, одвајањем. Да то, поред националистичких и корумпираних власти на свим нивоима у земљи, ствара додатну и готово трајну нестабилност. 

Била је врло кратка, рекла је - па, пустите га да се одвоји, ја не могу то више да слушам, пустите га, да видимо како ће то да изведе. 

Паметна жена. 

Јер у томе и јесте сва квака, дизати непрестано тензије, тврдити пазар, производити кризе на ванредним сједницама, као што је ова од јуче. А редовно уживати све плодове стања које производи оваква политика, за себе и своју породицу, пријатеље и финансијере извлачити максималну, вишемилионску корист. 


Милорад Додик је одавно изгубио моћ да разумно резонује, параноичан је годинама, окружен је посебно опасним параноицима, умишљеним да су дио неке историјске мисије. 


Кад смо разговарали прије 10 година за БУКА ТВ, рекао ми је да је Босна и Херцеговина бесконачна привременост. Био је искрен у тој дефиницији. Он је заинтересован само за такав статус ове земље, па самим тим и Републике Српске, коју потпуно контролише. Свака врста кретања која није под његовом контролом ствара опасност од урушавања поретка који у свом темељу има корупцију и безвлашће. И најмања ситница може као домине да поруши привид те контроле. Зато ће по цијену потпуне дестабилизације да настави са оваквом политиком, јер зашто мијењати стратегију која добија. 


И то много. 


Ревизија на основу доступних података показује да је Милорад Додик, када је први пут постао премијер, био у дуговима, са хипотеком над својом имовином, да би данас у имовинском картону пријављивао вишемилионску имовину и вилу на Дедињу. Породичне фирме остварују милионске профите такође. 


Можда је вријеме да и ти понекад урадиш ревизију сопственог живота. Да се играш те животне математке. Па да се вратиш у године кад су се појавили сви ови велики браниоци народа, ова силна свита уста пуних пјене и земље, поноса, славе. Има скоро 30 година откако су почели да те бране. А још су ту, не треба претурати по старим новинама да их нађеш. Пробај се сјетити шта си имао и како си живио тада, на само материјално, него се сјети какве су биле болнице, школе, да ли си се осјећао сигурно на улици, у кући. Колико је ђака било у градским и сеоским школама. Какве су забаве биле по сеоским, да сеоским, домовима културе. А тек по градовима. 

Ако си већ дошао до овог нивоа, направи ревизију шта имаш сада, како живиш, имаш ли посао, гдје су ти дјеца, гдје желе да живе кад и ако овдје заврше школу. Запитај се гдје су ти комшије, пријатељи, зашто су отишли, ко им је сада у становима и кућама. Погледај око себе какви ридикули су власници наших паркова, наших фабрика, зграда за које смо одвајали наше новце. И за крај, одвоји још само мало свог драгоцјеног времена које протиче све брже, па погледај како живе твоји браниоци, шта они имају сада, како им живе дјеца и шта посједују.... 

Конкретно, размисли шта си од ових 15 референдума, због којих пијеш шаке апаурина мјесечно, добио ти, а шта је добио Милорад Додик и његова партија?
Заштрашујуће је. 
Прође 30 година и 15 референдума к'о да их никад није било. 
Као што ускоро, захваљући оваквој политици, овдје ничег више неће ни бити. 
Претјерујем?
У публикацији “Ово је Република Српска”, Републички завод за статистику објавио је мноштво података који дају основне показатеље стања и промјена економског и друштвеног живота Републике Српске.
За пет година, Република Српска остала је без 33 основне школе, остварила мањак од 5.457 основаца, док је број одјељења у основним школама мањи за 174. Близу 50 000 малољетника користи социјалну помоћ. Мало ли је? Додај томе колико људи напусти Републику Српску заувијек сваке године и рачуница је врло јасна. 

Рећи ћу ти још ово, када је први пут изгубио власт, угостио сам Милорада Додика у Бука ТВ емисији, почетком 2000 године. Рекао ми је у одговорима, између осталог, и ово: "Људи се данас не занимају за политику и толеришу свакојаке будале, мислећи да их се то како воде политику не дотиче, али кад заврше сутра опет у неком рову на ратишту, питаће се откуд ја овдје."

Само да не буде касније да ти нисам, пардон, да ти није рекао. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.