Александар Трифуновић: Додику је досадно, а Скупштина се чешља

Није важно што је пола тестиране дјеце и у РС функционално неписмено, него је видљивост РС важнија. Зар ту видљивост не треба да оствари квалитет образовања, ученика, стандарда људи који овдје живе, или је јачање стандарда породице Додик довољно?

Aleksandar Trifunović / 29. јул 2020

Foto: Buka

Додик је Скупштину РС претворио у тужни полигон за убијање сопствене досаде. Сједница која управо траје је потпуно бесмислена и нема никакве везе са проблемом ПИСА тестова. Тестирање функционалне писмености ученика ради се у преко 80 земаља. Резултати ПИСА тестирања на којима је БиХ учествовала су катастрофални. БиХ, земља у којој живимо заузела је 62. мјесто од 79 земаља свијета у највећем глобалном истраживању у образовању за 2018. годину, а сваки други тестирани ученик оцијењен је као функционално неписмен.

Умјесто да се упале сви аларми и крене у реформу образовања и заустави одлазак младих, тачније, њихов бијег из земље, Милорад Додик тражи покретање виталног националног интереса, јер по њему није довољно видљиво у документу који треба да се потпише да је Република Српска посебна јединица?! А главни аргумент му је да, ако не гласају за његову иницијативу, онда су за Комшића и Джаферовића, два једнако неупотребљива лика.

Дакле, није важно што је пола тестиране дјеце и у РС функционално неписмено, него је, ето, по Додику, видљивост РС важнија. Па зар ту видљивост не треба да оствари квалитет образовања, ученика, стандарда људи који овдје живе, или је јачање стандарда породице Додик довољан?

Житељи Српске по обичају незаинтересовано гледају на сједнице Скупштине као на неки ријелити програм, а не као на најважнији политички орган ентитета, који на сваком засједању показује на каквом се политичком дну налази ово друштво. А како би гледали другачије кад ведета опозиције, универзитетска професорица Јелена Тривић из ПДП-а, са Додиком расправља отприлике на нивоу "ко је већи четник, она или он, јер она увијек брани Дражу, а он само кад му треба". Мало је и Бога укључила у подршку тој претужној дискусији.

Додик свјесно обесмишљава политички живот у РС, да би у једном полуанархистичком систему остварио властиту економску доминацију, и све подређује само томе, богаћању сопствене породице политичком контролом институција. СНСД му служи само ради давања легитимитета таквој сврси, зато су неки од највећих бескарактерних кловнова у тој партији, да га насмијавају и беспоговорно дижу руку за све што им се каже. Подсјећам да је претходно та екипа изгласала да је Пељешки мост енитетски витални национални интерес. Опозиција, умјесто да се томе супротставља, асистира активно при свакој, и најглупљој Додиковој идеји, јер својих нема, осим да су, како кажу данас, они четници увијек, а он само понекад.

А живаљ РС је за то вријеме стандардно и увијек на губитку. Увијек, а не само понекад.

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.