Александар Трифуновић: До новинара је данас и увијек само једна дилема, да ли ће се бавити новинарством или пропагандом

Никад као данас нисмо имали више потребе за слободом медија, данас кад смо добровољно сами себи укинули мноштво наших уобичајених слобода зарад добробити цијелог друштва треба да водимо рачуна да држава и партије то не злоупотријебе у партикуларне сврхе.

Aleksandar Trifunović / 03. мај 2020

Данас је 3. мај, Међународни дан слободе медија, установљен одлуком Уједињених нација. Успоставом Међународног дана слободе медија жељело се упозорити на то да се слобода медија свакодневно онемогућава у земљама широм свијета. Публикације су цензурисане, а новинаре, уреднике и издаваче нападају, затварају и убијају.

Медији су у нашој земљи са првим данима пандемије већ почели да губе.


Десетине новинара већ је добило отказе. Оглашавање је смањено, куповина новина готово стала, држава до сада ни једном није поменула заинтересованост да помогне, или јесте, као што је то рекао Милорад Додик у РС, да ће ова власт помоћи неким медијима, што је очекивано нефер према свим другим медијима који се свакодневно труде да пренесу тачне информације јавности.


Управо зато, никад као данас нисмо имали више потребе за слободом медија, данас кад смо добровољно сами себи укинули мноштво наших уобичајених слобода зарад добробити цијелог друштва, треба да водимо рачуна да држава и партије то не злоупотријебе у партијске, партикуларне и личне сврхе.


Као што су доктори и медицински радници данас најважнији и на првој линији заштите становништва од Цороне, тако су слободни новинари на првој линији борбе за слободу говора, мишљења и за право на слободно и независно информисање. Те слободе су стицане десетинама година, тешком муком храбрих и одважних новинара, борбом пуном пријетњи, притисака, убијања и затварања новинара да би се због било чега, па била то и ова страшна пандемија, заборавиле.

Публика треба знати ту борбу да препозна и подржи, јер ово није приватни рат ријетких новинара према тамо неким политичарима, већ битка коју морамо заједно да бијемо, она је за наше добро.


А код новинара је данас и увијек само једна дилема око које треба да се одлучи искључиво и само лично, а то је да ли ће се бавити новинарством или ће се бавити пропагандом, трећег нема.


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.