Агенција за банкарство РС грешком уштедјела 200.000 КМ

Агенција за банкарство Републике Српске добиће потпуно бесплатно извјештајни систем за који су планирали издвојити 200.000 марака, а за то се могу највише захвалити предузећу “Сириус 2010” које је жалбом оборило незаконит тендер за набавку софтвера.

BUKA portal / 16. новембар 2019

 

 

Након што је непрописно расписани тендер за набавку софтвера пропао, Агенција је била присиљена отказати поступак набавке, да би се накнадно показало да је тендер био и непотребан јер ће услугу развоја извјештајног система добити кроз донацију.

У питању је организација ФИНРА, УСАИД-ов пројекат реформе финансијског сектора.

“ФИНРА се понудила да спроведе активности везане за имплементацију и финансирање ове услуге и уступи исту као донацију”, наводе у Агенцији.

Agencija za bankarstvo

Подсјећамо, Агенција је почетком септембра ове године огласила набавку у којој није навела вриједност процијењене вриједности набавке.

На то су их понуђачи од самог почетка упозоравали али је Агенција упорно одбијала да исправи документацију, правдајући се да на то имају право.

Затим је предузеће “Сириус 2010” из Бањалуке упутило жалбу Канцеларији за разматрање жалби која је утврдила како се ради о кршењу закона па јој није преостало ништа друго него да поништи документацију.

Прикривањем процијењене вриједности набавке уговорни орган је прекршио основне принципе прописане законом, а према којима мора поступати транспарентно на начин да омогући активну и правичну конкуренцију”, наводи се у рјешењу канцеларије.

Занимљиво је да у Агенцији за банкарство нису имали прецизно објашњење зашто нису жељели да објаве процијењену вриједност.

Агенција за јавне набавке је на Порталу јавних набавки оставила избор уговорном органу да ли ће унесени податак о висини процијењене вриједности јавне набавке бити видљив или не”, правдали су се они.

Међутим, Агенција за банкарство је на својој интернет страници објавила извод из плана јавних набавки у 2019. години у којем је наведена процијењена вриједност набавке од 200.000 марака.

Подсјећамо, како је ЦАПИТАЛ раније писао извјештајни систем треба да упозорава на неправилности у пословању банака.

Преузето са ЦАПИТАЛ


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.