Знаш ли Босно моја, и Херцеговино моја..

Знате л' наказе политичке, што вас бирају за дејтонске управитеље циркуса шта сте честитих људи убили? У живот, у појам?

Fajront emocije / 23. мај 2019
Скупи се чоеку понекад, све оно што је шутио, дође до грла што би рекли...моја нана рахметли рекла би: збетери се. Тежина те ријечи одјекује тежином унутрашњег стања.
А мени се задњих мјесеци скупља Босна...
Шта мјесеци, година...
А Босна, то је ова дејтонска. И Херцеговина исто. 
Знате л' наказе политичке, што вас бирају за дејтонске управитеље циркуса шта сте честитих људи убили? У живот,у појам?

Знаш ли Мајко земљо, Хорион Босона, шта су ти дјеце добре отјерали?
Не знаш Ти сигурно, а циркусанте није брига.
Да ти кажем, ово што ја знам:
Има четири године, ошла ти Наја, инжењерка, у Африку. Удала се тамо и дијете родила. Боље тамо него овдје. Не знаш ти можда Нају, ал знам ја, зато ти и велим. Упознала сам је на волонтирању за сиротињу што су твоји циркусанти правили. Вријеме и новац, увијек се нашло...
Нема више Наје. 

Да ти кажем и за Суаду и мужа јој, исто инжењери, радили овдје за неке цркавице. Исто волонтирали, од кирије и цркавице одвајали за оне што немају ни то.
Ено ти их у Њемачкој, не надај им се...

Знаш ли бона за Амру? Патриота велики и поштени. Ал пукло је кад јој твоје кабадахије ауто испред куће и пред троје дјечице запалише.
Ено ти их у Аустрији. Тамо ће дјеца расти и добро чинити.

И за Анесу исто да ти велим, и њу ти преко садаке твоје, нејачи знам... Правник, два језика страна... Ошла, ко ће паметан трпит твоју незаситу пијавицу. Ко ће знање, савјест и достојанство бацит под ноге икоме?

Отишла и Маша, таман она и муж добили послове овдје и купили стан. Ал дјеца требају сигурност, а не углађене идиоте што машу камама изнад туђих глава.

Оде ти још једна породица. Вечерас их пратих. А знаш какви су? Толико поштени и толико душебрижни да ни мачку овдје не остављају. Губиш Мајко земљо двоје златних родитеља и двоје још златније дјеце. Сијаће некој Њемачкој, која ће их знати чувати.

Све ти Мајко, земљо, ове људе по добру знам. Сви и све су одвајали бесплатно своје вријеме, из љубави према Теби, да Тебе учине бољом. Ништа мито, ништа корупција, ништа пљачка и израбљивање сиротиње. Само срце, руке и лопата...

Ал доста и њима више. Ипак су то паметни људи. Жене напусте мужеве и изађу из тих патолошких веза, најчешће због дјеце, а да ови људи из државе не изађу да би дјецу спасили?

Шта си Босно моја дочекала, да те јашу и разапињу бјелосвјетски нехљеби, док ти најбољи синови и кћери сидра дижу.

А ниси можда боље ни заслужила?
Побројах ти само ове што ја добро знам, реко да знаш и ти.
Спавај мила моја, јер ако се икад пробудиш, црћи ћес од туге.

Ела Ад - Ела

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.