ЖЕНЕ У ПОЛИТИЦИ:ДА ИЛИ НЕ?

P.O.S.M.A.T.R.A.Č. / 07. септембар 2012

Сваке двије године некад слабијим,а онда опет јачим интензитетом промовира се учешће жена у политици.Најчешће пред изборе. У међувремену се врло ријетко  поставља питање учешћа жена у руководећим структурама јавних предузећа или институција,а која мјеста нису уско везана за изборе.

 

„Гласајмо за жене“ је један од слогана НВО у њиховим акцијама у 14-15 градова БиХ.

Је ли та акција искрена!? Хоће ли донијети неке резултате!? Упитно је из разлога што се кампања и промоција завршава са даном избора и чека се наредне двије године па опет јово наново.

 

Је ли женама мјесто у политици или није то знају оне саме.Треба им пустити да  саме процијене и одлучују хоће ли се у то упустити или не.А то подстицање мене или било којег другог гласача да гласамо за неку жену са неке листе само зато што јој је  једини  и највећи квалитет што је припадница женског рода је мање више глупа сугестија. Знам ја да нема пара без овакве шараде и што су флоскуле гласније и безвезније пара има више. Тако и већина ових НВО егзистира. Колико је било политичких едукација за жене у протеклом периоду?Ко је извршио евалуацију ? Ко се сјетио да након годину дана рада неке жене политичарке сумира њене резултате или промашаје?

Па на прсте једне руке се могу набројати жене које излазе и за говорнице и пред камере.Зашто? Због несигурности, због страха,због линије незамјерања и мањег отпора. И ко би жену кривио за такво понашање кад и мушкарци готово одреда заврше мандате а уста нису отворили.Неки отворе да би се сложили са шефом.Неки ни тада.Не због отпора, али за сваки случај боље ћутати него бити погрешно схваћен.

 

Уосталом, у нашем друштву кад жена мора смислити начин како да од ништа питу направи, како да од нигдје марке дјетету купи књиге за школу превише је од ње очекивати да се активније укључи у политичка збивања.А Бога ми већина жена на БиХ сцени које су се укључиле у та збивања нису баш најбољи примјер ни другим женама , а још мање би их показао за примјер својим кћеркама.

 

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.