Утопија, куну се, видели је нису.

manga.daca / 16. новембар 2012

Природне науке могу да се поносе својим високоопремљеним специјалним оперативцима. Требало је разоткрити тајне природе и срачунати њене законитости, што није био нимало лак посао. Један аплауз за њихове хероје који настављају потрагу за преосталим минама из рата Природа-Човек. Нјихов посао је да склопе слагалицу од делова који се крију на овом свету одувек. Оставимо сада њих мало по страни. Шта је са друштвеним наукама? Потцењене су, наравно. Један корак напред, назад трк. Човечанство је себе запустило јер је заиста тешко наћи решења проблема. Оно мора да створи друштвени бољитак кренувши од нуле јер Природа нема шта да предложи Човеку. Сналази се како знаш. Одавде даље идеш сам.

Али није ишао сам. Удружио се са другима да би преживео, али је морао направити и неке компромисе зарад општег добра. Међутим, моћ је миомирисна буника. Ко једном окуси са њене стабљике, више никад није исти. Није више Човек. Унезверено гледа око себе, срче ваздух кроз вреле ноздрве не би ли намирисао противника, и гладан је. Дај давај дај давај па нек' се и удави... Чак и кад је змијолики ход немогућ због поједеног слона, виљушкасти језик и даље прети леглу мишева.

Па неки часни људи су се запитали, како упокојити ову звер? Организујмо се у трупе и да свако зна шта му је чинити! Филозофи и умни људи нека нас воде, храбри и угледни ратници нека нас бране, они умерени нека нас хране. Али нико није иступио корак. Лепа замисао, да. Стоици кажу да живимо у складу са природом, да пазимо на свој дигнитет и позивају на изградњу Космополиса. Али неимари све занемарили. Аристотел је одавно проникао у једну истину, људске страсти су несталне и боље је да се од срамоте сви сакријемо под кострет закона. Ако где тканину прогризу мишеви, нека изађу они којима се може веровати да ураде поправке.И Утопија, непостојећа срећа, има много сличних предлога, али ниједан од њих се није усталио у друштвеном уређењу. И тако даље, и тако даље, нема даље.

Фукујама пише о крају историје. Не, није овде реч ни о каквим мајанским, шаманским, кафанским прорицањима и зарицањима. Ниче није убио бога, само је констатовао време смрти да га коначно упишу као број у библијским стиховима. Зар после ево већ две хиљаде година човечанство не може да измисли неко друго божанство, него прави једне те исте варијације. Тако је и са историјом. Маркс каже класне борбе покрећу точак, Хегел каже смењују се идеологије па идемо негде напред, стварамо историју. Међутим, после либералне демократије, човек од тога не може даље да баци диск, него се фосилизирао, остао лепа слика на музејским пехарима. Нема више нових трофеја, наш најбољи коњ је остао безуба безумна будала.

Има неко неки предлог? Зашто ћутите? А убацили сте свој глас у гласачку кутију је л'? Па сте остали и без мозга. Ваша грађанска дужност не престаје у исповедној комори на гласачком месту. Имате ли неку идеју како да ово друштво погурамо из кала и белаја? Титан, нисте, Тито, ви то нисте. Али поделите свој хлеб мудрости са другима. Покрените критичну масу мишљења и удружите више глава а мање главешина. Један корал, нула један. Спруд корала. Е па ни Титаник није јачи од тога.

 


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.