Тражи се оставка за гласове

Dinchy / 08. август 2012

Видим опет се дигла нека хајка. Тражи се оставка Златка Лагумџије са функције Министра вањских послова Босне и Херцеговине. Нјегову оставку тражи његов коалициони друг и господин Милорад Додик. Разлог због којег се тражи оставка је "наводно" или стварно (немогуће је више знати) кршење Устава БиХ приликом гласања у Генералој скупштини УН везано за резолуцију о Сирији.

Из медијске хајке се да закључити да је ово сада тема бр. 1 у земљи, али такође да се исто тако примјетити и да се ово не дешава случајно. Него да се ово дешава баш пред локалне изборе. Балкан је ово и никад се не зна ко пије ко плаћа, изгледа почела је још једна прљава предизборна кампања у нашој земљи.

Сада испада да Златку Лагумџији пријети смјена ни од ког другог него од његовог друга Милорада Додика и његовог СНСД-а. Сада више нема никакве везе што СДП и поменути Министар вањских послова није испунио предизборна обећања. Због његове угрожености од стране Милорада Додика и СНСД-а сада треба опет гласати за СДП у Федерацији. Са друге стране испада да је Златко Лагумџија злоупотријебио свој положај и посредовао да БиХ при УН дадне свој глас за нешто око чега у БиХ нема сагласности. Мимо воље једног од њених ентитета, односно РС. Ни у овом случају као ни у предходном нема везе што СНСД и Предсједник РС није испунио предизборна обећања. Због тог игнорисања воље РС од стране Сарајева сада треба опет гласати за СНСД у РС. Фино нека се народи опет мало међусобно посвађају па да они добију и локалне изборе. У суштини ни један ни други не стоје добро пред својим бирачима због силног хоштаплераја и то изгледа почиње допирати до свијести народа. Поготово још када се узму у обзир оне приче о одцјепљену једног дијела БиХ или о укидању тог истог дијела БиХ које изгледа више не пију воде. Па су морали измислити топлу воду на брзину да би понудили неку нову причу која може врло лако бити схваћена „угрожени сте од оних других ја вас браним и гласајте за мене“. Било како било када се све одузме и сабере БиХ и оба њена ентитета су су опет послале веома лошу слику о себи у свијет. А пред БиХ и оба њена ентитета су још увјек неиспуњене обавезе и мноштво нерјешених проблема. Све у свему БиХ и оба њена ентитета су у кризи из које се на назире крај. Ту кризу је проузроковала неодговорна политка владајућих елита задњих двадесетак година. СДП и СНДС заједно са још тих неких 4-5 странака чине владајућу коалицију (за коју се не зна да ли се зове шесторка или седморка, а о заједничком програму којег коалиција нема не треба трошити ријечи) која би могла да ријеши све те проблеме, али све упућује на то да не знају како или можда неће. Право питање није ко је прекршио Устав и да ли је он уопште прекршен, право питање је да ли ова владајућа коалиција заиста заслужује да буде на власти? Ја мислим да не заслужује. И док се овај политички реалит схо у нашој земљи наставља патимо ми, али пате и људи Сирије.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.