Тражење одговорности

Када ћемо или можда боље питање, жашто се до сада нисмо научили тражити одговорност од правих људи? МИ као грађани морамо почети тражити одговорност руководећих људи! Али такође морамо знати и од кога ту одговорност тражити.

bimbo15 / 04. јул 2019

Читам јуче наслове портала радници мостарског Алуминија блокирали пут М17. Читам данас наслове портала радници мостарског Алуминија кренули пут Сарајева. Разлог нам је свима познат, најава руководства Алуминија да ће се у петак зауставити рад некадашњег гиганта. Алуминија је уништена, попљачкана, обезвријеђена као и многа друга предузећа у Босни и Херцеговини. И радници и треба да протестују, али је сада већ касно. Радници су требали протестовати прије 10 година, прије 5 година, прије 2 године али не данас. Али нека протестују и данас нека позивају на одговорност само постоји један проблем. Питате се који? Не могу нити смију радници протестовати тако што ће блокирати пут М17 који спаја Херцеговину са Босном. Не смију онемогућавати остале пословне субјекте да послују и наносити им штету јер нису они криви за стање у Алуминију. Радници треба да протествују али испред куће оних који су уништили предузеће. Међутим ту је проблем, ту настаје први и прави проблем. Заблуда. Како ће да протествују испред куће владара Херцеговине који је најодговрнији за уништење предузећа када су они гласали за њега. Како да протествују испред куће њиховог владара када они нису ни свијесни ко је крив за уништење предузећа. Криви су им неки други, тачније крива им је држава. Иако је он држава. Власт је држава а он је власт. Али њима је крива нека друга држава нека која није он. Тако слушам једног радника каже држава није реаговала. А он који је држава је из Мостара, он који је држава који је требао да реагује није.
Не треба се љутити на јадне раднике, они ће ово тек схватити када остану гладни и без посла. Али се треба љутити на систем и све грађане што још нису научили коме адресирати своје проблеме и кога позивати на одгворност. Када кажете да је крива држава, вама је заправо крива власт. И то углавном власт коју сте ви изгласали и људи којима сте ви дали своје повјерење. У тренуцима бијеса, незадовљоства, кривите државу и требате али та држава је онај ваш баш ваш за кога сте ви гласали. Ако нисте спремни њега да нападате и кривите, ако нисте спремни њега да позивате на одговрност онда немојте брате никога.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.