Тек када се вода повуче виде се посљедице поплава.

Да ли и колико добро стоијмо процијените сами. Али у данашње вријеме моћ и снага се огледа у економској снази а не војној. А ту се бојим не стојимо добро, може се рећи чак и лоше.

bimbo15 / 04. јун 2019

Колико заправо Република Српска лоше економски стоји?

Прије самог читања овог текста треба указати на један детаљ за све оне који га не знају: Тренутно живимо у ери јефтног новца. Ту фазу обиљежава ниска каматна стопа на тржисту новца која је изазвана кризом која је погодила Европу 2012-2013 године. Због кризе је ЕЦБ оборио каматне стопе да би привреда лакше повлачила неопходна финансијска средства. Тржиште  се опоравља и ускоро нам се приближава крај ове ере, те ће камате почети расти.

Е, да се вратимо у нашу државу и нашу Републику.  17. Јуна  Република Срспка ће се опет задужити емисијом обвезница у вриједности од 35 милиона КМ на Бањалучкој берзи  по каматној стопи од 3,5%. Тренд задуживања путем обвезница је „ИН“ у РС ове године и ово је шесто издавање обвезница Републике.  Поставља се оправдано питање да ли је ова камата ниска или висока? Да ли су та задужења повољна или не? Камата је објективно висока. А најбољи аргумент за то је податак који нам долази из ентитета ФБиХ. 28. Маја Федерација се задужила на Сарајевској берзи емисијом обвезница од 30 милиона КМ по каматној стопи од 0,49%. Не треба превише познавати економију да би се видјело да се Федерација  задужује по доста нижој  камати. Сликовито, РС ће за 35 милиона платити и 1,25 милиона камате по години, а ФБиХ за 30 милиона 147 хиљада камате годишње. Поред домаћег тржишта  капитала Република Српска је у јуну 2018. изашла и на Европско тржиште и емитовала  своје обвезнице на Бечкој  берзи по каматној стопи од 4,75%. Поређења ради, пар мјесеци након тога је Грчка одлучила да емитује обвезнице на истој берзи први пут од банкрота. Грчка их је емитовала по стопи од 3,75%. Грчка важи за најгору економију Европе. И док је овај потез РС пренешен  као истоијски позитивна чињеница,  моје мишљење је да је то само показатељ колико смо економски слаби.

Али  зашто су каматне стопе на емитовања обвезница  Републике Српске толико високе? Да ли је у питању нека намјештаљка чика Сороша, страних амбасада, британских шпијуна? Да ли су се то западњаци уротили против нас па нас саботирају и вуку у дужничко ропство? У овоме случају теорије завјере немају упориште. Камтана стопа на слободноме тржишту се формира прије свега у односу на финансијску спосбност емитента. Што значи, што је емитент поузданији и економски јачи то су нижи проценти.  Сликовито, емитент изађе на берзу и понуди каматну стопу од нпр 1%, купци процијене у односу на способност емитента да ли им је то ризична и висока инвестиција, да ли ће њихова инвестиција бити исплатива, па ако процијене да није – купе, ако процијене да јесте - не купе. Тако, да би ми привукли икога у Европи да инвестира у наше обвезница морамо понудити стопу од скоро 5%. У Европи не постоји држава која се задужује по овако високим каматним стопама као Република Српска. Што значи да немају повјерења у нас, да се боје да ће им новац пропасти, што значи да смо економски најслабији у Европи. Зашто  се овоме не придаје довољно  пажње?! Задужују нам нерођене нараштаје и сви ћуте. Ваљда „само да се не пуца“.

У данашњици се јачина мјери еконоснком снагом, снагом привреде.  Данас у Европи није пуцање ако меци лете него ако економија пропада. А ми у пропаст срљамо ли срљамо.  Још није касно да се ситуација промијени,  али се морају корјените промјене урадити и десити.  Јасно је да ова гарнитура људи то не може,  нити зна, нити жели урадити. Зато за добробит себе и својих  покољења морамо почети да мијењамо овај систем и овакво вођење Републике.


Од истог аутора

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.